top of page

Efficiënt aan de slag met je zangoefeningen

Tijdens de zangles gaan we aan de slag met een lied en oefeningen om specifiek bepaalde klankkenmerken te trainen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je de voortgang die we in de zangles behalen zelf efficiënt kan blijven oefenen? Ik geef je een aantal handige tips om efficiënt en doelgericht je zangoefeningen te blijven oefenen en zo nog sneller vooruitgang kan boeken en deze kunt behouden! En, daar heb je echt geen uur per dag tijd voor nodig!


1. Herhalen, herhalen, herhalen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je vooruit gaat in je zang en die voortgang behoudt is herhalen. Het gaat niet om kwantiteit maar kwaliteit.


Het is dus helemaal niet nodig om iedere dag een uur te oefenen. Je kunt je oefenmomenten beter verspreiden over de dag. Dus liever 3x 10 minuten dan 1 keer een uur oefenen.


Door de zangoefeningen veel te herhalen leren je spieren veel beter om deze goede instelling te onthouden. Je traint als het waren je spiergeheugen. Hierdoor zal je steeds makkelijker op de juiste en gewenste manier gaan zingen.


2. Maak van oefenen een vaste gewoonte

Misschien zie je het nu nog helemaal niet zitten om 3x per dag je zangoefeningen te doen en heb je geen idee hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Dat snap ik! Het lijkt misschien wat veel maar geloof me, als je er een vaste gewoonte van maakt dan gaat het uiteindelijk gewoon van zelf en weet je niet beter.


Om van je zangoefeningen een gewoonte te kunnen maken adviseer ik altijd om vaste momenten op een dag te zoeken en daar je zangoefeningen aan te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je in de auto stapt van en naar je werk. Of altijd nadat je de afwas hebt gedaan. Of direct nadat je je dagelijkse favoriete serie hebt gekeken op tv. Het zijn allemaal ideale momenten om een extra gewoonte aan vast te koppelen.


Als voorbeeld; Ik doe mijn zangoefeningen direct als ik in de auto stap. Voordat ik naar de radio of spotify ga luisteren doe ik eerst mijn zangoefeningen. Dit betekend dat ik minimaal 2 keer per werkdag mijn oefeningen doe. En dat gaat inmiddels van zelf. Het kost mij geen moeite meer om de zangoefeningen te doen en zo blijf ik mezelf ontwikkelen.


Dus wees creatief en pak een terugkerende gewoonte van iedere dag waaraan je jouw momentje voor de zangoefeningen hangt. Echt van alles is mogelijk!


3. Geen excuus want je heb je zangoefeningen altijd bij je

Tijd voor nog een praktische tip; maak een whatsapp groep met jezelf en zet daar je zangoefeningen in.


Ik doe dit zelf nu ongeveer 1,5 jaar en ik vind het een fantastische oplossing want nu heb ik altijd en overal mijn zangoefeningen bij mij. Het is een vaste plek waar ik mijn oefening terug kan vinden en makkelijk kan afspelen. Je kunt er de doel en uitleg van de zangoefening bij zetten zodat je zeker bent van wat de bedoeling is van de oefening.


Ik gebruik het zelf voornamelijk in de auto. Geen gedoe met cd's (weten jullie überhaupt nog wat dat zijn? 😉), moeilijke apps of ingewikkeld gedoe met online bestanden opzoeken. Gewoon de zangoefeningen in een app die ik dagelijks misschien wel 50+ keer open.


Hoe doe je dat? Vraag iemand om met jou een groep te starten op whatsapp en vraag vervolgens of die andere persoon de groep verlaat. Dan heb je een appgroep met jezelf en kan je jezelf berichten sturen. Zo kan je de zangoefeningen die ik jou stuur na je zangles gemakkelijk doorsturen naar jezelf en behoud je het overzicht.


4. De regel van 3 keer

Als je aan de slag gaat met je zangoefeningen, doe dat dan zo efficiënt mogelijk. Al eerder vertelde ik dat je beter 3x 10 minuten kan oefenen per dag dan 1x een uur. Maar, als je dan toch aan het zingen bent dan kan je het ook maar beter zo efficiënt mogelijk doen. Een daarbij heb ik eigenlijk 1 regel; de regel van 3 keer.


Huh? Wat? Ja, de regel van 3 keer goed of 3 keer fout. Het is eigenlijk heel simpel. Je weet pas dat je een bepaalde techniek een beetje onder controle krijgt als je een oefeningen 3 keer achter elkaar goed doet. En dan heb ik het niet over de herhalingen maar echt over een complete oefening. Hierbij moet je ook denken aan verschillende klinkers waardoor je het nog beter onder controle krijgt. Dit noemen we klinkeregalisatie.


Maar, misschien nog wel belangrijker, doe je het 3 keer achter elkaar niet goed dan adviseer ik je om even met deze oefening te stoppen of over te gaan naar een makkelijkere oefening. Iedere keer als je een oefening niet goed doet leer je je stiekem die manier een beetje aan. Doe je het 3 keer achter elkaar fout, stop dan om te voorkomen dat je het jezelf fout aanleert.


Hoe het gaat kan per dag verschillen, maar als je steeds vaker een reeks van 3 haalt dan doe je het goed en kom je uiteindelijk bij het zangdoel wat je wilt bereiken.


Dit zijn de praktische tips die ik graag met je wilde delen om het oefenen nog makkelijker en efficiënter te maken. Uiteindelijk heeft dit inzicht en deze praktische tips er bij mij voor gezorgd dat ik zangoefenen helemaal niet meer erg vind. Ik vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen op zanggebied en doordat ik het nu zo aanpak ga ik supersnel vooruit.


Vooral het inzicht dat je zo makkelijk tussendoor even wat oefeningen kan doen en dat je dit niet 30 minuten hoeft in te plannen per dag was voor mij een fantastische uitkomst. Zo doe ik mijn oefeningen tijdens dagelijkse gewoontes, kost het mij geen extra tijd en blijf ik mijn eigen zang ook ontwikkelen. Dat gemak gun ik iedereen! 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page