top of page

Mijn eerste jaar Universal Voice

Een nieuwe zangtechniek leren, mezelf weer in een nieuw avontuur storten en kwetsbaar opstellen. Heb ik daar wel zin in? En dan is het ook nog best prijzig allemaal... Maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen! Nog meer leren voor mezelf en voor mijn leerlingen. F*ck it, ik doe het gewoon! 💪


Dat waren een aantal gedachtes die ik had toen ik besloot om mezelf aan te melden voor het eerste jaar Universal Voice in Rotterdam. Mezelf blijven ontwikkelen vind ik ontzettend belangrijk en leuk, en dus was de keuze snel gemaakt toen deze opleiding naar Rotterdam kwam. Ik doe het gewoon!


De eerste dag weet ik nog zo goed. Ik vond het superspannend en had de avond daarvoor al gekeken waar ik moest zijn. Er helemaal klaar voor ging heel vroeg de wekker, want je weet het maar nooit met al die files in Nederland. Maar van files had ik geen last, wel van een hele lang straat waarbij ik natuurlijk helemaal aan de verkeerde kant parkeerde. Door alle stress, want ik haat te laat komen, ook nog verkeerd gelopen en daardoor was ik meer dan 45 minuten te laat. Lekkere goede eerste indruk maak je dan 😉🙈


Maar ondanks het te laat komen zat ik er meteen goed in. Wat vind ik het toch ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren over zingen en de stem. Er werd geslingerd met nieuwe termen waardoor ik na het eerste weekend echt helemaal gesloopt was. Jeempie, ga ik dit ooit allemaal begrijpen en leren?!


Wat ik daarbij nog moeilijker vond is dat de termen van Complete Vocal Technique ook nog in mijn hoofd zaten. En ondanks dat er zeker wel overeenkomsten zijn, was het verschil in termen toch best lastig in het begin. En vooral de kleine verschillen zorgde ervoor dat ik het echt even los moest laten. (Dit kleine verschillen zal ik zeker nog een keertje voor je op een rijtje zetten, maar dan in een andere blog).


Maar verbazingwekkend snel kreeg ik de nieuwe termen in de vinger en begreep ik wat er mee bedoelt werd. Eerlijk is eerlijk, een opleiding volgen in het Nederlands is voor mij toch nog net iets makkelijker om te begrijpen. Daarnaast kan ik makkelijker inhoudelijkere vragen stellen waardoor ik nog meer te weten komen en beter begrijp wat de opleiding met een bepaalde term of klank bedoelt.


Sowieso vind ik deze zangtechniek fijn in zijn helderheid. De oefeningen zijn duidelijk en de termen zijn voor iedereen goed te begrijpen met goede voorbeelden. Hierdoor is het leren ook een stuk leuker, maar niet altijd makkelijker 😉Althans, sommige dingen zijn gewoon réte moeilijk om aan te leren!


Ik ben bijvoorbeeld een echte borststem zangeres. Belten en scherpte zijn onderdelen die mijn makkelijker afgaan dan de klanken in mijn kopstem. Maar ik zie het als een uitdaging om dit zeker onder de knie te krijgen en met de oefeningen die Universal Voice mij bied ben ik zeker stappen vooruit gegaan. Maar een klassieke zangeres ben ik niet en zal ik waarschijnlijk ook nooit worden. Maar dat is helemaal niet erg, als ik maar wel weet dat ik het kan en hoe ik het anderen kan aanleren. Dan ben ik allang blij.


Tijdens het eerste jaar ben ik mezelf zeker ook een aantal keer tegengekomen. Ik ben degene die het vaakst tijdens de les een traantje gelaten heeft. Yes, that's me! En ik weet wel hoe dat komt, ik leg de lat veel te hoog soms wil het gewoon tè graag kunnen en het liefst in 1x. En dan loop je af en toe flink tegen een muur aan. Maar ook dat is een leerproces dat erbij hoort. Zingen is emotie en ik ben absoluut niet bang om die te showen. Zolang ik er ook maar van kan genieten!


Aan het einde van het jaar hadden we een afsluitend weekend waarin we mochten optreden. Kijk, dat vind ik nou leuk! Zie het als een moment waarop je mag laten zien aan je medeleerlingen wat je allemaal geleerd hebt. Het hoeft nog steeds niet perfect te zijn maar iedereen is zeker te weten gegroeid. Ik ook. En ook al was ik toch een beetje zenuwachtig, begon ik het lied met de tekst van het 2e couplet... Uiteindelijk ben ik trots op wat ik in dit jaar geleerd hebt.


Diploma Jaar 1 in de pocket, en... ik ga door!


Dit weekend begint het 2e jaar en ik doe gewoon weer mee. Op naar het worden van een nog betere zangeres en zangjuf!

 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page