top of page

Wat is Belten?

Belten: Eén van mijn favoriete zangtechnieken. En laat ik meteen één fabeltje uit de wereld helpen, belten heeft niks met borst- of kopstem te maken en geeft totaal geen schade aan je stem als je het goed uitvoert. Maar wat is het dan wel en hoe kan je het oefenen? Ik leg het je allemaal uit in deze blogpost.


Het begrip Belten of Belting bestaat pas zo'n 10 tot 15 jaar. Het is ontstaan voor vrouwen die hoog in hun borststem bleven zingen, luid en scherp. Dit klonk een beetje als een trompet of trombone en omdat de beker van een koperinstrument soms 'bell' wordt genoemd ontstond te term 'Belting'.


Het wordt tegenwoordig veel gebruikt in het musical-genre. Tijdens audities wordt er bijvoorbeeld soms specifiek gevraagd naar een 'belting-song'. Maar inmiddels komt ook in de popmuziek, volksmuziek, fado, gospel, rock & R&b belting vaak voor.


Maar wat is het precies?

Als we luisteren naar 'belt-klanken' dan horen we eigenlijk altijd dezelfde kenmerken in de klank, namelijk een luide, heldere klank met scherpte. En dat is precies wat belten is. Het zijn de uithalen in musicalliedjes en powersongs in de popmuziek. Het lijkt een beetje op roepen.


Denk bij de luidheid aan heel luid. Als 0 geen geluid is en 10 is het allerluidst, dan mag het volume rond de 7, 8, 9 zijn. Erg hard dus! Om die luidheid goed te kunnen maken moet je klank helder zijn. Alleen zo kan je op een gezonde manier, zonder schade aan je stem aan te brengen, de juiste luidheid behalen.


Daarnaast hoeft het niet per se een "mooie" klank te zijn. Voor een makkelijke manier van belten is het veel handiger dat je klank een beetje extra scherpte heeft. Het mag wat meer scherp klinken als bijvoorbeeld een heksje.


Zoals ik deze post begon, inmiddels heeft belten geen beperking meer borst-of kopstem. Als de toonhoogte zo hoog is dat het vraagt om gezongen te worden in je kopstem dan is dat geen enkel probleem. Zolang de klank voldoet aan de juiste luidheid, helderheid en schertpe noemen we dit Belting


Bekende artiesten die in belting zingen

Nederlandse artiesten die vaak in belting zingen zijn onder andere Trijntje Oosterhuis, Anouk, Roel van Velzen, Xander de Buisonjé en Glennis Grace.


Bekende internationale zangers die veel in belting zingen zijn onder andere Beyoncé, Freddy Mercury, Coldplay, One Direction, Christina Aguilera & Tina Turner,


Voorbeelden van liedjes met belting erin vind je onderaan deze blogpost.


Hoe kan je Belten oefenen?

Als basis voor Belting is het belangrijk dat je als eerste goed in in spreekstem kunt zingen. Dit is een heldere klank in een lagere toonhoogte, de perfecte basis voor een goed belt. Vanuit daar kan je verder oefenen om luider en scherper te worden.


Ideale klanken om je belting op te oefenen zijn A (zoals in paard), È (zoals in cent) en O (zoals in boot).

Doe bijvoorbeeld 3x een A met een abrupte aanzet. Een abrupte aanzet betekent dat je direct begint met een klank zonder bijvoorbeeld lucht te gebruiken of erin te glijden. Maak de laatste A langer en probeer daarbij de helderheid en luidheid te behouden. Uiteraard kan je dit ook herhalen op de È of O.


In een lied zou je bijvoorbeeld belting kunnen oefenen door de tekst te vervangen voor een A. Of, als je meer scherpte nodig hebt, voor een È. Let erbij op dat je dus niet gaat voor een mega mooie klank, het gaat om de meest emotionele, luide klank die een spreker of zanger kan maken.


Belangrijk; let erop dat je klank vrij blijft. Ga dus niet drukken om de klank eruit te krijgen. Gebeurt dit wel, probeer dan eens nog scherper te zingen. Als de scherpte goed is dan wordt belten ook een stuk makkelijker. En ja, in het begin zal je misschien moeten wennen aan een scherpe klank maar uiteindelijk geeft het je die vette belt die je bij jouw voorbeelden ook zo mega vet vind!


Voorbeelden van liedjes met belting

Hieronder vind je linkjes naar verschillende liedjes waar belting in zit. Er zal nooit een liedje zijn dat compleet bestaat uit belten. het is een manier van zingen om extra nadruk te leggen om verschillende delen binnen een lied. Als alles uit belten zou bestaan dan is er niks wat nog opvalt.


Adele - Rolling in the deep

https://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw&ab_channel=AdeleVEVO

Belting zit in het refrein.


Loreen - Euphoria

https://www.youtube.com/watch?v=bcnWysA9gxo&ab_channel=WarnerMusicSweden

Belting zit in het refrein.


The Greatest Showman - Never Enough

https://www.youtube.com/watch?v=6jZVsr7q-tE&ab_channel=20thCenturyStudiosThailand

Tweede gedeelte van het lied.


Kings of Leon - Sex on Fire

https://www.youtube.com/watch?v=RF0HhrwIwp0&ab_channel=kingsofleonVEVO

Yeah - Oh in het refrein is belting.


Belting in de zangles

Tijdens de zanglessen leer ik je met alle liefde hoe je op een gezonde manier kan belten. Het is in het begin misschien een beetje spannend omdat het klanken zijn die je misschien nog nooit zelf gemaakt heb, maar ik geloof er echt in dat iedereen het kan leren. Go Belting!

 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page