top of page

Wat is Belten?

Belten: Eén van mijn favoriete zangtechnieken. En laat ik meteen één fabeltje uit de wereld helpen, belten heeft niks met borst- of kopstem te maken en geeft totaal geen schade aan je stem als je het goed uitvoert. Maar wat is het dan wel en hoe kan je het oefenen? Ik leg het je allemaal uit in deze blogpost.


Het begrip Belten of Belting bestaat pas zo'n 10 tot 15 jaar. Het is ontstaan voor vrouwen die hoog in hun borststem bleven zingen, luid en scherp. Dit klonk een beetje als een trompet of trombone en omdat de beker van een koperinstrument soms 'bell' wordt genoemd ontstond te term 'Belting'.


Het wordt tegenwoordig veel gebruikt in het musical-genre. Tijdens audities wordt er bijvoorbeeld soms specifiek gevraagd naar een 'belting-song'. Maar inmiddels komt ook in de popmuziek, volksmuziek, fado, gospel, rock & R&b belting vaak voor.


Maar wat is het precies?

Als we luisteren naar 'belt-klanken' dan horen we eigenlijk altijd dezelfde kenmerken in de klank, namelijk een luide, heldere klank met scherpte. En dat is precies wat belten is. Het zijn de uithalen in musicalliedjes en powersongs in de popmuziek. Het lijkt een beetje op roepen.


Denk bij de luidheid aan heel luid. Als 0 geen geluid is en 10 is het allerluidst, dan mag het volume rond de 7, 8, 9 zijn. Erg hard dus! Om die luidheid goed te kunnen maken moet je klank helder zijn. Alleen zo kan je op een gezonde manier, zonder schade aan je stem aan te brengen, de juiste luidheid behalen.


Daarnaast hoeft het niet per se een "mooie" klank te zijn. Voor een makkelijke manier van belten is het veel handiger dat je klank een beetje extra scherpte heeft. Het mag wat meer scherp klinken als bijvoorbeeld een heksje.