top of page

Mijn eerste ervaring met Universal Voice zangtechniek

Tijdens mijn zanglessen maak ik gebruik van CVT, Complete Vocal Technique. Maar dat wilt zeker niet zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben ik andere zangtechnieken en benaderingen van zingen. Mezelf blijven ontwikkelen op dit gebied vind ik namelijk ontzettend leuk én interessant.

Het boek

Zoals het ook bij CVT begon, ik kocht het boek om mezelf eerst een beetje in te lezen in de zangtechniek. Op de deurmat viel een heel pakket binnen. Niet alleen het boek maar ook een keelpastilles en een lax vox buisje (zo'n rubberen buisje waarmee je kunt bubbelen). Ik geloof dat dit een destijds een aanbieding was en weet niet zeker of je dit er nu ook nog bijgeleverd krijgt.


Het boek is erg groot en zwaar, het heeft 335 pagina's en is op A4 formaat. Ik vind dat de boek een mooie lay-out heeft. Duidelijk lettertype en ontzettend mooi vormgegeven met duidelijke foto's met uitleg. Door middel van getekende lijnen op foto's krijg je extra uitleg over dingen die tijdens het zingen binnenin je keel of lichaam gebeuren. Een leuke en creatieve manier om dit zo te doen.


Ook de inhoud in overzichtelijk. Het boek begint met een korte uitleg van technische woorden die ze gebruiken verder in het boek. Daarna heb je de richtingwijzer die je uitlegt waar je moet zijn wanneer je op zoek bent naar een techniek voor specifiek genre of klank, bijvoorbeeld pop, klassiek of sprekers.


De Universal Voice zangtechniek is verdeeld in vier manieren van zingen: Speech, Belting, Whisper, Classical. Uiteraard heeft ieder van deze manieren een eigen hoofdstuk waarin wordt uitgelegd hoe je deze manieren moet bereiken. Dit doen ze ieder hoofdstuk aan de hand van de vier pijlers. De vier pijlers zijn eigenlijk de uitleg van hoe een techniek klinkt en hoe je zelf die klank kunt bereiken met jouw stem. Dit zijn houding, adem, stemplooien en klankruimte. Voor iedere manier van zingen, Speech, Belting, Whisper en Classical geeft het boek aan wat de vier pijlers zouden moeten zijn en zo kan je zelf aan de slag met deze technieken.


Na de hoofdstukken van de vier zangtechnieken vind je de hoofdstukken Effecten, Akoestiek, Anatomie en Gezondheid. Interessante hoofdstukken waarmee je nog meer kennis krijgt over je stem en de omstandigheden waarin je je stem zo optimaal mogelijk kunt gebruiken.


Als los blad zit er in het boek ook nog een "Personal Voice Plan". Dit is een los blad waarop je je voortgang kunt bijhouden. Het is een leuke manier om te zien waar je nu staat, wat de technieken zijn waar je aan moet werken voor een bepaald lied of stuk en wat dan het uiteindelijke doel is. Hierdoor kan je goed zien wat je voorgang is, wat het dan weer super leuk maakt om jezelf te blijven ontwikkelen en uitdagen.


Oja, en bijna vergeten. Naast het boek krijg je ook nog toegang tot een bibliotheek aan geluidsfragmenten. Hier kan je voorbeelden vinden van de klanken maar ook oefeningen die je zelf kunt doen om meer controle te krijgen over een techniek. Heel handig want zo weet je nog beter of jouw klank lijkt op de gewenste klank of kan je luisteren naar het fragment ter opheldering van het boek. Een echte aanvulling!Online Workshops

Ik zal het eerlijk toegeven, nadat ik het boek binnen heb gekregen en daar echt wel de moeite voor genomen had om het te bestuderen is het uiteindelijk toch in de kast beland waar het een hele tijd niet is uitgekomen. En dat heeft eigenlijk niks te maken met de techniek of de uitleg in het boek. Maar voor mij is een boek alleen niet genoeg om feeling te krijgen met een zangtechniek. Voor mij werkt het goed als iemand mij het nog een keer uitlegt met voorbeelden en de mogelijkheid om mezelf te testen bij die persoon. Want met alleen het boek vraag ik mezelf toch continue af "Doe ik het nou eigenlijk wel goed?".

Maar aangezien de opleiding voor deze zangtechniek toch best wel prijzig is was ik aan het azen op een leuke workshop. Deze bieden ze regelmatig aan en zijn goed te betalen, alleen voor mij tot nu toe altijd op een dag of tijdstip waarbij het helaas niet goed uitkwam. Vooral omdat de workshops alleen in Amsterdam gegeven worden en er dus voor mij ook nog best wel een reis aan vast zit.


Goed, ik gaf de moed niet op en ben ze blijven volgen via social media. En toen de Coronacrisis begon kwam daar de oplossing: Online Workshops! Iedere maandagavond gaf Universal Voice een gratis online workshop over hun zangtechniek. Dit was mijn kans om uitleg te krijgen van over de techniek dan van niemand minder dan de bedenker ervan Roberto Ter Doest. Via Zoom was het mogelijk om je aan te melden voor deze workshops en hier heb ik dan ook zeker gebruik van gemaakt. In sessies van 1,5 uur kreeg je de diverse technieken uitgelegd en maakte ze gebruik van voorbeelden uit bestaande liedjes om de techniek nog beter te horen en zelf te kunnen oefenen. Ondanks dat het online was en nog steeds niet "in het echt" en dat het af te toe een beetje rommelig was vanwege de technische kant van die online workshops vond ik het erg leerzaam en interessant en heeft het mijn interesse in deze zangtechniek weer verder aangewakkerd.
Het verschil tussen CVT & UV

Over dit onderwerp komt zeker nog een losse blog, maar voor zover ik nu kan zeggen zijn er kleine verschillen tussen de twee technieken. Deze verschillen liggen denk ik vooral in verschillende termen en benamingen die gebruikt worden in de technieken. Zo kan je in UV "geaspireerd" klinken en in CVT heet dit "Met lucht. Beide komt op hetzelfde neer maar het wordt ander benoemd. Zo zijn er nog wel meer dingen waarbij ze hetzelfde bedoelen maar het anders formuleren. Maar hierover verschijnt zeker nog een blog om de verschillen en gelijkenissen duidelijker voor je te maken.


Overall vind ik Universal Voice een leuke techniek en zeker iets waarin ik meer wil leren. Het is een mooi, overzichtelijk en kleurrijk boek waarin je graag wilt lezen en mee wilt oefenen.

Universal Voice geeft mij weer andere invalshoeken waarmee ik mijn zangleerlingen verder kan helpen en dat vind ik het meest belangrijke.


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page