top of page

Sing & Perform - Editie 1

Woensdag 27 november 2019, de avond van Sing & Perform - Editie 1!

Een avond vol zenuwen en spanning, maar met een fantastisch eindresultaat. Hieronder lees je het verslag en vind je de foto's van deze muzikale avond en afsluiting van de cursus Sing & Perform - Editie 1.


Augustus 2019 ben ik gestart met de cursus Sing & Perform - Editie 1. Een cursus waarbij je toe gaat werken naar een écht optreden. Een optreden waarbij je twee liedjes mag zingen; één begeleid met een muziekband en begeleid met live muzikanten, deze editie gitaar en cajon. In een periode van 3 maanden krijg je 8 zanglessen, 1 repetitie met live muzikanten en 1 repetitie met een Performance Training en een generale repetitie.

Je wordt klaargestoomd voor het optreden, waarbij het doel niet is om te streven naar een perfect optreden. Er wordt niet van je verwacht dat je de nieuwe Pink, Beyonce of Bon Jovi bent. Deze cursus gaat veel meer over jezelf ontwikkelen in iets wat je leuk vind en het optreden is een manier om te laten zien wat je allemaal al geleerd hebt.


Zeven dames durfde het om toe te werken naar een prachtoptreden waarbij ze hun eigen gekozen nummer mochten laten horen. Ja, je kiest zelf welk nummer je gaat zingen tijdens het optreden. Het gaat er uiteindelijk om dat je namelijk iets doet wat jij leuk vind om te zingen en te doen, mijn persoonlijke mening als zangjuf doet daar totaal niet toe. Dit zorgde ervoor dat de avond bestond uit een super gevarieerd programma. Diverse genres kwamen voorbij, zowel Nederlands- als Engelstalig. Denk bijvoorbeeld aan Lost - Anouk, Cosmic Love - Florence and the Machine, De winnaar krijgt de macht - Mamma Mia de musical, Age - Lianna La Havas en Zo origineel - Yentle en de Boer.


Tijdens de zanglessen hebben we gewerkt aan zangtechnieken om het lied goed te kunnen zingen, maar ook liedinterpretatie en microfoontechnieken komen aan bod. Tijdens de repetitie met muzikanten gingen we specifiek aan de slag met het nummer wat akoestisch uitvoert zou worden. De laatste repetitiezondag stond in het teken van de performance. Want hoe mooi je het nummer ook kan zingen, als je het niet over kan brengen aan het publiek dan heb je er nog weinig aan. Deze training werd gegeven door Daniëlle von Stockhausen, een professional uit het vak met bijna 30 jaar podiumervaring. Aan het einde van de dag hebben we de show doorgelopen zoals het op de avond zelf ook zou gaan; in de goede volgorde, akoestisch en muziekband afgewisseld en op de volle intentie zoals dat ook bij het "echte" optreden gedaan zou moeten worden.


En dan is het zover, woensdag 27 november... de dag van het optreden!

Wauw, als ik er aan terugdenk dan krijg ik nog steeds zo'n ontzettend trost gevoel. Wat hebben de 7 dames het allemaal ontzettend goed gedaan!

De avond begon ongeveer rond 18.30u toen we startte met de soundcheck. Zo'n soundcheck is ontzettend belangrijk. Hierdoor raak je een beetje vertrouwd met het podium en alle techniek om je heen. Hoe hard staat de muziek, kan ik mezelf goed horen, kan ik de muzikanten goed hoor, horen de muzikanten mij goed? Allemaal vragen die je tijdens de soundcheck kunt tackelen.


Na de soundcheck was er voor de deelnemers even tijd om zich voor te breiden op hun optreden. Inmiddels kwamen ook de eerste gasten al binnen. Klein detail: de show was uitverkocht! Bijna 100 kaartjes waren verkocht wat ervoor zorgde dat de zaal aangenaam vol was. Een prachtig gebaar van al die familieleden en vrienden die de deelnemers kwamen steunen voor hun optreden.


En dan begint de show en ik zal eerlijk zijn... ik was rete zenuwachtig! Dit was het moment waarop ik de cursisten los moest laten en ze het echt helemaal zelf moesten flikken op dat podium. Wat is dat spannend zeg. Ik had er alle vertrouwen in maar ook ik heb wel eens meegemaakt dat de zenuwen soms je prestatie in de weg staan. Ik wist wat ze konden en hoopte zo dat zij dat konden laten zien aan het publiek dat voor hun was gekomen. En dat deden ze allemaal!

Iedereen, stuk voor stuk, heeft zichzelf overtroffen tijdens het optreden. Prachtige gezongen en als echte podiumbeesten hebben ze gerockt. Ze hebben de spanning ervaren maar ook zeker het fantastische gevoel wat je krijgt als je dan met het publiek jouw nummer mag delen. De ervaring dat zingen zo leuk is en dat je achteraf staat te stuiteren als je het gedaan hebt. Wat fantastisch om te zien bij alle deelnemers!


En dan klinkt het eindapplaus en is het opeens afgelopen. We hebben 3 maanden intensief met elkaar gewerkt, gelachen, gehuild, kippenvel gekregen en ontzettend veel geleerd... Maar dan is het opeens over en heb je alleen de foto's en herinneringen nog aan deze prachtige avond.Met een grote glimlach kijk ik de foto's terug en geniet ik na van dit project.

Dankjewel dames van Sing & Perform - Editie 1. Blijf zingen, blijf genieten en blijf jezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren.

 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page