top of page

Tips: Hoe bereid ik me voor op mijn eerste zangles?

Je eerste zangles staat ingepland, joepie! Maar meteen ook een beetje stress, want hoe bereid je je het beste voor op jouw eerste zangles? Hieronder lees je aan aantal tips om je goed voor te bereiden voor je eerste zangles. Uiteraard kan dit per zangdocent verschillen dus het is altijd super belangrijk om dit nog even te checken bij jouw zangdocent voor jouw eerste zangles.

Kom je gezellig bij mij zingen, dan weet je na het lezen van deze blog perfect hoe jij goed voorbereid op je eerste zangles komt.

1. Bedenk wat je wilt leren

Wat superleuk dat je de stap durft te nemen om op zangles te gaan. Als het goed is, is zingen iets waar je plezier uit haalt en waar je je dus verder in wilt ontwikkelen.

Voordat je daadwerkelijk start met je eerste zangles is het goed om na te denken wat je nou specifiek wilt leren. Wil je harder of zachter kunnen zingen? Zonder pijn? Of meer tools voor liedinterpretatie? Het is allemaal mogelijk.

Wellicht heb je op de website van verschillende zanglessen gekeken en ben je tot een besluit gekomen voor een bepaalde zangdocent. Super goed!Dit zal niet voor niks zijn. Wat sprak je aan aan deze docent? Allemaal goed om van te voren over na te denken én om dit ook te benoemen tijdens je eerste zangles.

Als jij weet wat je wilt leren dan kan de zangdocent daar direct op inspelen en kan je direct aan je doelen werken. Uiteraard kan je, wanneer je verder gaat met de zanglessen, je doelen continue bijstellen zodat je jezelf blijft ontwikkelen en meer blijft leren.


Ik vind het persoonlijk ontzettend belangrijk om te weten wat jij wilt leren als je voor het eerst bij mij langskomt voor zangles. Ik wil jou zo goed mogelijk helpen in je zangontwikkeling. Hoe specifieker je weet wat je wilt leren, hoe makkelijker en sneller we toe kunnen werken naar dit doel. En hoe tof is het, dat binnen aanzienlijke tijd opeens dat doel bereikt hebt. Dat is toch supertof! En, het geeft je de kans om te bedenken wat je daarna wilt leren om alleen nog maar beter te worden.


2. Kies een niet te moeilijk lied om te zingen

Tijdens mijn zanglessen gaan we direct aan de slag met liedjes die je leuk vind. We zoeken ze op op Youtube en Spotify en aan de hand van die nummers gaan we tijdens je eerste zangles direct aan de slag met zangtechnieken. Maar welk nummer moet je zingen tijdens je eerste zangles?

Kies een nummer wat je niet te moeilijk vind. Het is een eerste zangles en dat is al spannend genoeg! Zenuwen kunnen ervoor zorgen dat het zingen tijdens de eerste les heel anders gaat dan wanneer je thuis onder de douche of in je kamer staat. Als je dan ook nog eens een moeilijk nummer kiest dan worden die zenuwen alleen maar meer. Maak het jezelf niet te moeilijk. De eerste zangles is een soort kennismaking en een zangdocent luistert naar je stem en hoort direct de verschillende mogelijkheden en verbeterpunten, welk nummer je ook zingt.


3. Neem de songtekst mee

Dit is wellicht iets persoonlijks wat ik ontzettend fijn vind tijdens mijn zanglessen; neem de songtekst mee van het nummer wat je wilt zingen.

Het is fijn als je een nummer uit je hoofd kent, echt supergoed! Maar tijdens mijn zanglessen vind ik het fijn als je de songtekst van de nummers waar je aan wilt werken uitgeprint meeneemt. Zo zijn we niet afhankelijk van een songtekst die te zien is in bijvoorbeeld een Youtube video. Maar, we kunnen er zo ook iets bijschrijven.

Alle tips en tricks die ik je geef om een liedje te kunnen zingen kan je bij de tekst schrijven. Schrijf met steekwoorden of op je eigen manier op waar je op moet letten in bepaalde stukjes van het nummer, of geef het bijvoorbeeld een bepaald kleurtje waardoor het nog meer opvalt. Ik noem dit de ‘handleiding van het nummer’ waar we dan aan werken. Ga je thuis een keertje oefenen dan hoef je alleen maar de tekst erbij te pakken en je weet in één klap wat we ook alweer besproken hebben tijdens de zangles.


4. Heb de praktische zaken onder controle

Het klinkt misschien ontzettend logisch maar heb alle praktische zaken onder controle voor je eerste zangles zodat je je hierover niet druk hoef te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het adres waar de zangles plaatsvind, reistijd en de (eventuele) betaling van de eerste zangles. Heb je hier nog vragen over dan kan je de zangdocent daarover altijd bereiken.

Als je je over deze zaken geen zorgen hoeft te maken dan kan jij je volledig focussen op de inhoud van de les.


5. Wees niet bang om fouten te maken

Het is je eerste zangles, niemand verwacht van je dat je het direct perfect doet. Je bent juist op les gegaan om meer te leren en beter te worden. Als je het allemaal al zou kunnen, dan was zangles helemaal niet nodig geweest. Wees dus niet bang om fouten te maken en heb vooral veel plezier!

Sta open voor alle tips die je krijgt. Denk niet dat je iets niet kan, probeer het gewoon. Lukt het niet, dan komt de zangdocent wel met een andere benadering om uiteindelijk toch het doel te bereiken.

En, wees niet te streng voor jezelf. Iets nieuws leren duurt af en toe tijd en lukt soms niet in één keer. Geef jezelf de tijd om iets nieuws onder controle te krijgen of te wennen aan een nieuwe klank en oordeel niet te snel dat je iets niet kunt of dat iets niet voor jou is weggelegd.


Nogmaals, deze tips zijn vooral gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en voorkeur voor bij een eerste zangles. Maar het is altijd belangrijk om goed een website of informatie te checken van de desbetreffende zangdocent waar je heen gaat. Wellicht heeft die persoon nog specifieke verwachtingen van een eerste zangles waardoor je daar nog beter voorbereid voor de dag komt en alles uit jouw eerste zangles kunt halen!


Succes met de voorbereidingen en het belangrijkste: heel veel plezier!


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

402 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page