top of page

Wat is ademsteun?

Ademhaling & ademsteun bij zingenAls je een beetje interesse hebt in zingen dan weet je waarschijnlijk al dat een goede ademhaling en ademsteun onmisbaar zijn. Het zijn termen die tijdens zanglessen om je oren geslingerd worden maar wat houd het nou eigenlijk in? Weet jij precies wat het inhoud? Want ik zal eerlijk bekennen dat ik een hele lang tijd de termen hoorde en zelf ook gebruikte zonder zelf exact te weten wat dit nou precies inhoud. Pas na een aantal uitleggen op verschillende manieren en diverse oefeningen begreep ik wat ademsteun was en hoe het mij kan helpen tijdens het zingen.

Om jou verder op weg te helpen zal ik hieronder proberen om de ademhaling en ademsteun uit leggen zodat jij beter op de hoogte bent van deze termen dan ik wat een aantal jaar geleden


Ademhaling tijdens het zingen

Wist je dat we ongeveer 12 keer per minuut ademhalen en dat dit bij de meeste mensen heel onbewust plaats vind? Bij zingen is dat wel anders, want dan moeten we heel bewust bezig zijn met onze ademhaling.

Wanneer we ons bewust bezig moeten houden met de ademhaling tijdens het zingen dan hebben we vooral te maken met het middenrif, de ribben en de buik. Vaak wordt gesproken over een “buikademhaling”. Hiermee wordt bedoeld dat de buik zich naar voren uitzet als we inademen. Bij de uitademing, tijdens het zingen dus, word de buik weer vlakker en kan je zelf je navel verder intrekken om nog meer de buik in te trekken. Dit is zeker de manier waarop we moeten ademhalen tijdens het zingen.