top of page

Wat is "twang"?

Vaak hoor je tijdens je zangles of online veel verschillende termen voorbij komen als het gaat om zingen. Een term die je misschien vaak voorbij hoort komen is "twang", een oorspronkelijke Engelse term. Twang is een verandering van je klank als je je stem gebruikt. De klank wordt helderder, zonder extra lucht en het kan je volume met 10 tot 15 decibel verhogen.


Maar wat is het nou precies? Wat gebeurt er in je keel waardoor die veranderingen plaatsvinden. Ik ga het je hieronder proberen uit te leggen.


Het wordt nu allemaal een beetje technisch, dus let goed op.

Boven de stembanden bevinden zich twee vierhoekige membranen. Zij vormen, samen met het strotklepje aan de voorkant en de bekerkraakbeentjes aan de achterkant, een soort trechter.

Hoe dichter de bekerkraakbeentjes naar de onderkant van het strotklopje komen, hoe meer twang er in de klank komt.

Als de opening van de trechter wordt verkleind door de bekerkraakbeentje dichter bij het onderste deel van het strotklepje te brengen, ontstaat twang.

Bij Complete Vocal Technique maken ze onderscheid tussen twee verschillende soorten twang; de noodzakelijke twang en de opvallende twang.


Noodzakelijke twang

Als je. je stem gebruikt hebt in je toon altijd een zekere mate van twang nodig. Dit zorgt voor een correcte techniek en voor een comfortabele, onbelemmerd gebruik van de stem, ongeacht hoe je aan het zingen bent. Dus hoe je ook zingt, welke klankkleur of effect dan ook, twang hoort er altijd een beetje in te zitten. De noodzakelijke twang maakt het zingen altijd gemakkelijker.


Gebruik je meer twang dan noodzakelijk, dan krijgt je klank een scherper en doordringender karakter, een beetje kwakend. Deze klank wordt aangeduid met de term 'opvallende twang'.


Opvallende twang

Als je de trechteropening nog kleiner maakt, wordt je klank veel scherper, doordringender en 'kwakender'. Dit heet een opvallende twang. De opvallende twang wordt gebruikt in de stereotiepe Amerikaanse manier van. spreken die in de zuidelijke staten voorkomt. Je hoort de twang daarom ook veel terugkomen in countrymuziek.

Soms wordt twang verward met een nasaal geluid, maar daar heeft twang niks mee te maken. Je kunt bij het twangen zelf kiezen of je de neusholte opent of sluit.


Het oefenen van 'Twang'

Ook al is het misschien een beetje wennen in het begin, toch is het goed om in het begin zo duidelijk mogelijk te twangen. Wanneer je de opvallende twang onder controle hebt kan je oefenen om hem minder opvallend te maken.


Oefen de volgende klanken om jouw twang te vinden:

- Het huilen van een baby

- De krassende stem van een heks

- Uitspreken van het Russische woord 'njet'


Oefen jouw twang met behulp van beeld en ervaringen:

- Plaats een duim achter je voortanden en duw naar voren. Merk op wat je voelt in je keel wanneer je probeert je met je gehemelte hiertegen te verzetten

- Stel je voor dat de strotkleptrechter een buis is die langer en smaller maakt en waar je de toon door de buis zingt zonder de zijkanten te raken.


De beheersing van twang is een belangrijke vaardigheid in de zang, deels voor het verkrijgen van een correcte techniek met heldere, onbelemmerde tonen, en deels voor het verkrijgen van een scherper karakter en een lichtere klankkleur.


Alle informatie komt uit het boek Complete Zang Techniek.

Meer informatie en oefeningen kan je vinden in dit boek wat hier te verkrijgen is.


 


Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

554 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page