top of page

4 tips om je zangoefeningen te doen terwijl je familie of huisgenoten thuis zijn

Regelmatig krijg ik van mijn zangleerlingen te horen dat ze thuis hun zangoefeningen niet durven te doen omdat ze dan moeten zingen terwijl er familie of huisgenoten bij zijn. Of omdat ze in een gehorige woning wonen. Wat nu? Want door niet te oefenen zal de voortgang langzamer gaan en zal het oefenen op "hard" zingen helemaal onmogelijk worden.


Ik geef je in deze blog 4 tips waarmee je je hopelijk comfortabeler gaat voelen om thuis te zingen en je zangoefeningen te doen.


⭐️ Tip 1: Praat erover

Ga in gesprek met je familie, huisgenoten of buren over het feit dat je zingen zo ontzettend leuk vind maar dat je het moeilijk vind om thuis te zingen omdat je hun niet tot last wilt zijn. Wedden dat ze allemaal enthousiast reageren op het feit dat je zingen zo leuk vind?!


Familie en vrienden zullen je misschien stiekem zelfs wel willen horen zingen en je alleen maar toejuichen om je zangskills extra te ontwikkelen.


Mocht je na dat gesprek af en toe nog denken dat je tot last bent? Bedenk je dan hoe enthousiast ze waren over jouw zang-ambities tijdens het gesprek en ga ervoor!


⭐️ Tip 2: Afspraken maken

Vind je het nog steeds spannend om te zingen terwijl er mensen in huis zijn of de buren thuis zijn? Maak dan een afspraak met ze over wanneer je in de week kan spelen. Misschien kunnen je huisgenoten bijvoorbeeld wel allemaal tegelijk gaan sporten of kom jij een halfuurtje later naar de stad zodat je eerst nog even kan oefenen. Misschien hebben de buren wel een vaste sportavond? Allemaal mogelijkheden om te zingen voor jou!

Daarnaast is het ook gewoon fijn om een afspraak te hebben de mensen om je heen. Dan weet je dat je op die tijden altijd je zangoefeningen kan doen zonder je in te hoeven houden. En dat scheelt echt een hele hoop in jouw proces om je stem nog beter onder controle te hebben. Want alleen door te oefenen en fouten te maken en je niet in te houden kan je uiteindelijk een betere zanger worden.


⭐️ Tip 3: Gaan naar buiten

Ga wandelen met de hond of zoek een plekje in het bos waar je niemand tot last bent en waar je hoogstwaarschijnlijk geen mens tegen zal komen en zing! Zing daar zo hard als je wilt en maak er misschien wel een oefening van. Kan je bijvoorbeeld over het geluid van de weg heen komen?


⭐️ Tip 4: Zing in je auto

Blijf na het werk eens 30 minuten in de auto zitten om je zangoefeningen te doen of om lekker los te gaan met die ene uithaal! Maak er een vast moment van op de dag zodat het in je routine komt en zodat je daadwerkelijk even focust op je voortgang. Want alleen maar meeblèrren in de file of onderweg naar huis is misschien niet goed genoeg. Want uiteraard moet je dan natuurlijk ook je aandacht houden bij het autorijden.


En met de auto kan je bijvoorbeeld ook naar een afgelegen parkeerplaats of een industrieterrein rijden. Dan zou je tip 3 en 4 zelfs kunnen combineren 😉

Als je echt wilt zijn er voldoende mogelijkheden om uiteindelijk wat tijd en ruimte vrij te maken om comfortabel je zangoefeningen te kunnen oefenen. Een meer kostbare manier is door een repetitieruimte te huren. Maar wellicht met vrienden of familie die je vertrouwt kun je er ook een vaste oefenavond van maken en kan je zo ook nog de kosten delen.


En mocht jij nog meer mogelijkheden weten, schrijf ze dan onder deze blog en wie weet heeft iemand anders ook iets aan jouw tips en trucs 👇


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach Zangles in Breda www.rowanboele.com

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page