top of page

Complete Vocal Technique: Zingen in 'Neutral'

In de zangtechniek Complete Vocal Technique (afkorting CVT) zijn er vier stemfuncties die ze onderscheiden: Neutral, Curbing, Overdrive, Edge. Met deze stemfuncties kan je alles zingen wat je wil, elke genre en iedere stijl. In deze blog geef ik je meer informatie over de stemfunctie Neutral. Laten we meteen beginnen!


De kenmerken

Je herkent in een lied de stemfunctie Neutral aan zijn zachte karakter. Het volume is zacht en er zit geen enorme scherpte in de klank. Je kunt in deze stemfunctie gebruik maken van je hele stemomvang en als laatste belangrijke kenmerk kan je in Neutral zingen zonder én met lucht.


Met en zonder lucht

Volgens CVT is Neutral de enige stemfunctie waarmee je met lucht mag zingen. Met wat is dat precies 'met lucht zingen'?

Als we met lucht zingen dan heeft dit niks te maken met wel of niet ademhalen. Als we zingen hebben we namelijk altijd lucht nodig om de stembanden te laten trillen, waardoor er een klank ontstaat. Maar wanneer we met lucht zingen dan betekent dit dat je eigenlijk meer lucht gebruikt dan nodig is en dat hoor je terug in de klank. De klank klinkt daardoor geaspireerd.

Je stembanden blijven aan de achterkant een beetje openstaan wanneer we met lucht zingen en hierdoor gaat er meer lucht mee met je klank dan wanneer we zonder lucht zingen. Dan zouden de stembanden zich goed sluiten en hoor je geen lucht in je stem.


Ik heb drie geluidsvoorbeelden waarbij je misschien een nog beter beeld krijgt van met en zonder lucht zingen: