top of page

Zangles: De stand van je mond

Als je gaat zingen wil je voorkomen dat je spanningen krijgt op je keel of lippen. Wanneer dit gebeurt kan het je het gevoel geven alsof je alles op slot zet en niet meer verder kunt zingen. Je kunt bijvoorbeeld de hogere noten niet meer halen of andersom, die hoge noten gaan prima maar dan weer terug naar "normaal" zingen is lastig.

De stand van je mond kan je helpen met het behalen van de gewenste noten.


Zeer lage & hoge/zeer hoge stem

Vrouwen: Noten onder g3 & boven e5

Mannen: Noten onder g2 & boven e4


Wanneer je zeer lage of hoge noten wilt zingen dan is het belangrijk dat je je mond goed open doet. Laat je kaak vallen en open de mond ook zijwaarts alsof je glimlacht. Je krijgt bijna een beetje het idee alsof je je mond hetzelfde houdt als wanneer je in Overdrive zou zingen.


Lage noten & midden hoge stem

Vrouwen: Noten tussen g3 - c4 & tussen a4 - e5

Mannen: Noten tussen g2 - c3 & tussen a3 - e4


Wanneer je de noten wilt zingen zoals hierboven vermeld staan (Mocht je geen idee hebben waar dat over gaat, dit heeft met de ligging van de noot op de piano te maken. C4 staat voor de midden C op de piano) wilt zingen dan is het handig om je mond goed open te doen door alleen maar je onderkaak te laten vallen. Hierbij doe je dus niks met je mondhoeken. Als je je mond niet ver genoeg opent dan krijg je een geknepen klank. De opening van je mond volgt binnen deze range de noten. Dus open je moet geleidelijk met overeenstemming met de toonhoogte. Ga je hoger of lager zingen binnen dit gebied dan gaat je mond dus op een ontspannen manier verder open.


Lage midden stem

Vrouwen: tussen c4 - a4

Mannen: tussen c3 - a3


In het gebied zoals hierboven genoemd heb je een vrije keuze wat betreft de stand van je mond. Vaak vind je mond de juiste stand vanzelf. Je mag zelfs binnen dit gebied een klein beetje spierspanning hebben op bijvoorbeeld je lippen, om de klinkers nog duidelijker te maken. Dit mag omdat je stembanden in dit gebied niet zoveel ruimte nodig hebben, ze worden niet aangespannen.


Te ver openen van de mond

Sommige zangers hebben de neiging om de mond te ver te openen. Dit kan zorgen voor spierspanning die we niet willen hebben en voor vernauwingen. Als je denkt dat je jouw mond misschien te ver opent op klinkers, probeer dan eens te zingen met vingers in je mond waar je op bijt. Één of twee vingers bij lage noten en twee of drie vingers bij hogere noten. Hierdoor moet je direct aan de slag met je ademsteun en worden vernauwingen minder als je de mond de juiste opening heeft ten opzichte van de toonhoogte.Hopelijk kan je hier weer verder mee wat betreft jouw zangtechniek. Bij zingen komt ontzettend veel kijken. We hebben met zo ontzettend veel aspecten te maken maar stukje bij beetje probeer ik je meer informatie te geven zodat je uiteindelijk alle problemen getackeld hebt en allen nog meer kan genieten van het zingen.

Vol daarbij ook vooral je intuïtie, want zingen moet vooral goed voelen!

 
Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com


*Alle informatie uit deze blog is verkregen uit het boek

Complete Zang Techniek van Cathrine Sadolin

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page