top of page

“Zanglessen geven, dat kan ik toch niet”

Jezelf doorontwikkeling is iets wat altijd al in mijn aard heeft gezeten. Meer leren, meer weten en meer kunnen dat vind ik zo ontzettend leuk. Versteld staan van je eigen kunnen en iedere dag weer iets nieuws bijleren.


Ik ben best wel creatief. Als kleine Rowan heb ik dagen lang geknutseld, getekend en gekleurd aan de leukste creaties. Ik kreeg een poosje later een computer op mijn kamer en ben toen gaan knippen en plakken in Paint, wat toen echt de bom was ;)

Toen ik wat ouder werd kwam ik tijdens mijn HBO opleiding in aanraking met Photoshop en ik was direct verkocht. Snel ben ik mezelf meer gaan leren en heb ik oneindig YouTube filmpjes bekeken (en dat doe ik soms nog steeds) om meer Photoshop skills te krijgen. Ook foto’s maken en video’s bewerken is iets wat ik tegenwoordig graag doen. Maar ik wilde meer...


Naast het knutselen wat ik ook altijd lekker aan het meeblèren met alles wat maar op de radio voorbij kwam en was ik al snel lid van een aantal kinderkoortjes en later ook van diverse musicalclubs. Maar, zoals ik ben, wilde ik meer leren.

“Hoe werkt nou precies je stem? Wat is zingen? Hoe komt het dat ik het ene moment een noot wel haal en de andere keer diezelfde noot er gewoon niet uitkomt? Waarom heb ik soms keelpijn na het zingen en hoe voorkom ik dit?”

Tijdens mijn musicallessen keek ik altijd vol bewondering naar de docenten en bij iedere workshop en les probeerde ik zoveel mogelijk informatie op te slurpen. En toen wist ik het, dat wilde ik ook! Ik wil leren hoe je moet zingen en als het even kan zelfs andere mensen dit trucje bijleren.

Met die gedachte ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik gekeken naar verschillende zangtechnieken en ben ik uitgekomen bij CVT, oftewel Complete Vocal Technique. Een zangtechniek die zich vooral richt op snelle oplossingen en makkelijke technieken. Een techniek waarmee je alle stijlen kunt zingen en waarbij je de technieken direct kunt toepassen op de liedjes die je leuk vind. Ja, dat klonk mij wel als muziek in de oren ;) Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb mezelf opgegeven voor hun opleiding. Ik moest een motivatie schrijven en een ingezongen lied opsturen, en toe was het wachten... Wachten... En wachten... En uiteindelijk kreeg ik bericht dat ik deel mocht nemen aan hun opleiding in Amsterdam!


Een jaar lang ging ik een aantal weekenden op en neer naar Amsterdam om alles te leren over Neutral, Curbing, Overdrive en Edge. Ik heb geploeterd om alle technieken onder de knie te krijgen en tijd flink wat keren vals gezongen. En nog steeds vind ik sommige technieken lastiger dan anderen maar ik blijf ontwikkelen en leren.Aan het begin had ik nog niet durven dromen dat ik andere mensen door middel van zangles meer kon leren over hun stem en zingen. Ik had de kennis en lef niet om mezelf zangjuf te noemen en vond dat ik daarvoor meer kennis in huis moest hebben. Want als ik keek naar al die docenten waar ik ooit les van had dan wist ik nog niet de helft van wat hun wisten. Dus ik ben de boeken in gedoken, internet uitgelezen en nog meer zelf geoefend en ondervonden en uiteindelijk heb ik de stap durven zetten om zanglessen te gaan geven. Een stap waar ik zo ontzettend gelukkig van word.


Ik vind het heerlijk om mijn studenten tijdens de zanglessen verder te helpen met tips en trucjes om het zingen nog leuker te maken. Want stiekem is het helemaal niet moeilijk, je moet gewoon even weten wat je precies van je stem kunt verwachten en je moet flink veel willen oefenen. Want ik geloof echt dat als je er tijd en liefde in stopt dat iedereen kan leren zingen!


 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach.

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page