top of page

Nieuwe muziek ontdekken tijdens de vakantie


Samen met mijn vriend Jurgen ben ik heerlijk twee weken op vakantie geweest naar Noord-Italië. Het was prachtig, hebben diverse steden bezocht en genoten van het heerlijke eten. We zijn gaan kamperen en gingen langs vijf verschillende campings. We hebben Turijn, Pisa, Lucca, Florence, Verona, Venetië en Milaan bezocht en meer dan 4000 kilometer gereden.Autorijden; het ideale moment om muziek te luisteren en nieuwe artiesten en muziek te ontdekken.


Althans “nieuw muziek”... muziek waar ik misschien nooit naar luister of wat ik zelf niet zo snel zou opzetten. Tijdens mijn zanglessen vind ik het al ontzettend leuk om nieuwe artiesten voorbij te horen komen en nieuwe nummers te leren kennen. Ik vind heel veel muziek leuk, zolang er maar een melodie of zanglijn in zit. Dat echte rampetampen, daar hoef je niet mee aan te komen bij mij. Maar voor de rest zijn alle genres welkom.


Jurgen en ik hadden al een gezamenlijke afspeellijst op Spotify. Deze hebben we voor de vakantie nog even extra gevuld want dat we lang in de auto moesten zitten dat wisten we van te voren al. In deze lijst staan nummers die, in ieder geval een van ons leuk vindt, wat ervoor zorgt dat deze lijst super gevarieerd is. Want Jurgen houdt, zoals ik het noem, meer van “oude meuk”. Oude meuk zijn nummers of artiesten die al wat ouder zijn. Helemaal niks mis mee maar niet iets wat ik dagelijks zelf op zou zetten. Ik houd meer van nummers van tegenwoordig. Dit zorgt ervoor dat er superveel verschillende nummers voorbij komen en daardoor ontdek je soms nieuwe muziek of krijg je meer waardering voor artiesten die je normaal links zou laten liggen.


Een voorbeeld hiervan zijn The Beatles. Ja, ik weet het... 🙈 Een wereldberoemde band waar ik eigenlijk nooit echt naar heb geluisterd, maar Jurgen is groot fan. En wat blijkt, iedereen ken nummers van The Beatles! Wat een hits heeft deze band gemaakt, denk bijvoorbeeld aan ‘Yesterday’, ‘All You Need is Love’, & ‘Hey Jude’.

Tijdens het luisteren van het ‘LOVE Album' met nummers van The Beatles ben ik meer onder de indruk geraakt van deze vier mannen (https://open.spotify.com/playlist/5SJ1qRTsBSzTB0E5ENnh9g?si=vrUGtcBoRNWC4RaVvqfv-g). Zoveel verschillende nummers, thema’s en stijlen in hun nummers maar altijd met hun eigen sausje eroverheen. En zoveel leuke meerstemmigheid en stemmetjes, ik ben om! Misschien moet ik toch wat vaker naar die oude meuk luisteren...


Het gaat met liedjes voor de rest echt alle kanten op. Akoestische nummers, foute hits, pop, dance, rock, punk, Latin, jazz, kerstnummers, echt alles is voorbij gekomen. Maar één lijst was toch echt alleen toegestaan als ik aan het rijden was en Jurgen lekker even zijn oogjes dicht kon doen, dat was mijn “Musical-lijst”. Dat is niet Jurgen zijn ding... Dat kan, geen probleem... Al had ik behoorlijk veel moeite om niet keihard mee te blèren met al die heerlijke, hysterische uithalen.


Maar Jurgen kwam met wat anders waarvan hij dacht dat ik dat ook wel erg leuk zou vinden... The Kik. Ja, die band kende ik wel van hun vertaling van het nummer van Chef’Special “Schuilen bij jou”. Maar het album wat Jurgen mij liet horen was voor mij nog onbekend. Het ging om hun album “The Kik herhaalt!” (https://open.spotify.com/album/6DO7Wmbd54aASBDkZL4VqK?si=w66j5HbfQqO_zWS0QG7IOw). Een album waarop The Kik diverse popnummer uitvoert met een Nederlandse tekst die gebaseerd is het origineel. Zo ontzettend leuk en goed gedaan! De Nederlandse teksten van de band komen echt in de buurt van het origineel waardoor het idee van het originele nummer volledig blijft bestaan. Superknap verzonnen en een aanrader om een keer te luisteren als je wel van een beetje Nederlands houd.


Niet een artiest of album maar een nummer wat mij is bijgebleven van de duizenden nummers die we gehoord hebben tijdens onze autoritjes is “In The Silence” van JP Cooper (https://open.spotify.com/track/3cYop2sOcoM1U2eCuZKiPI?si=IO7bCVGfQFabReI07QAoYw). Dit nummer hoorde wij tijdens het kijken van The Voice Senior en we waren direct verkocht. We hadden het allebei nog nooit gehoord maar het werd daar zo ontzettend goed gezongen door één van de kandidaten dat we het direct opgezocht en toegevoegd hebben aan onze lijst. Ik was het eigenlijk alweer vergeten totdat het nummer voorbij kwam tijdens de heenreis naar onze eerste camping. Het was voor mij nog steeds een onbekend nummer maar vond het weer prachtig. En dan weet ik dat het goed zit, dan raakt een nummer mij ongeacht de artiest of genre.


Tja, eigenlijk helemaal niks Italiaans.. We hebben eigenlijk helemaal niet naar de Italiaans radio geluisterd, oeps!


Note to myself: de volgende vakantie toch eens luisteren naar de locale radio. Wellicht zit daar nog een onbekend hitje bij die ik niet had willen missen.


Wat vind jij van bovengenoemde artiesten, album en nummers? Welke muziek luister jij op vakantie? Heb jij ook zo’n gezamenlijk afspeellijst?

Ik ben onwijs benieuwd naar jouw mening! Laat je het mij hieronder weten👇😊


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page