top of page

De voorbereidingen voor De Jubileumshow zijn in volle gang


To Do List De Jubileumshow

Over ongeveer twee weken zijn de shows van De Jubileumshow, dé show waarmee we het 5-jarig bestaan van mijn bedrijf vieren. En zoals altijd gaat de tijd dan toch sneller dan je denkt. Er moet achter de schermen ontzettend veel geregeld worden om zo'n show voor elkaar te krijgen. En voor deze show doe ik dit allemaal zelf. 🤯 Geen idee wat er allemaal bij de voorbereidingen van zo'n show komt kijken? Ik geef je een aantal voorbeelden.


Licht & Geluid

Je hebt het misschien niet door als je in jouw pluchen stoel zit te kijken naar de show, maar alles wat er op het toneel gebeurt is bedacht door iemand. En dan bedoel ik niet alleen wat de zangers doen, maar vooral ook het licht en geluid.


Dat jij gemakkelijk achterover kan leunen en genieten van de voorstelling, komt omdat alles goed is ingesteld qua volume en muziek. Het wordt pas ongemakkelijk als bijvoorbeeld het geluid te hard staat of wanneer je de zanger niet kunt verstaan.


Om dit allemaal goed te krijgen, wordt er van tevoren een draaiboek gemaakt, maar ook een technisch script. Hierin staan alle belangrijke zaken voor licht en geluid. Denk aan wanneer een bepaalde microfoon aan moet of wanneer de muziek moet worden gestart. Maar ook de sfeer van een nummer en wat voor licht ik daarbij wil hebben. En dit alles doe ik zelf. 💪


Promotie

Het leukste is natuurlijk, nadat we hard hebben gewerkt tijdens de zanglessen, dat de zaal ook daadwerkelijk vol zit met publiek. En uiteraard heb je altijd opa's en oma's die sowieso wel komen, maar daar red je het niet mee. Dus we hebben promotie nodig.


Voor die promotie maak ik zelf de content. Misschien heb je het al voorbij zien komen op mijn Instagram, maar regelmatig plaats ik iets over De Jubileumshow. Hierbij gebruik ik vaak de lay-out die bij de show hoort. Hierdoor wordt het herkenbaar voor mensen, waardoor het in hun hoofd blijft hangen. En hierdoor kan het zo zijn dat ze pas bij de 5e keer overgaan tot het kopen van een ticket.


Maar jij hebt je kaartjes toch al, hè? 😉 Anders kan je ze hier bestellen.


Oja, en vergeet de deelnemers zelf natuurlijk niet. Zij zijn ook druk bezig met de promotie. Ze delen de afbeeldingen die ik heb gemaakt, vragen iedereen die ze kennen om te komen kijken. En dat verdienen ze absoluut! ✨


Kaartverkoop

Tja, als de promotie dan goed loopt, moet het natuurlijk wel mogelijk zijn om tickets te kopen. Ik ben helaas geen TicketMaster of Mojo die alles heel goed heeft geregeld. Ik moet dit zelf doen.


Dus hop, naar de achterkant van mijn website en aan de slag met het maken van de pagina waarop de tickets worden verkocht. Alle instellingen goed zetten, zorgen dat er betaald kan worden (heel belangrijk!😉) en zorgen dat ook dit er weer tiptop uitziet.


En zijn er vragen over de tickets? Dan beantwoord ik deze ook. Ik ben je persoonlijke klantenservice. 😁📞📬


Setlist bepalen

De volgorde waarin de liedjes voorbij komen in de show is bepalend voor de hele sfeer. Soms lopen bepaalde liedjes nu eenmaal beter achter elkaar dan andere. Variatie is goed, maar teveel variatie zorgt er weer voor dat het publiek niet mee kan gaan in het gevoel of verhaal van de song.


Daarnaast moet er ook presentatie komen, maar waar in de show doe je dat? Het begin en einde is een logische plek, maar tussendoor is af en toe ook goed. Het is even een rustpunt in de show voor het publiek. Heel even geen muziek, waardoor ze weer de volle focus kunnen hebben voor de rest wat er nog aankomt. Mega belangrijk dus!


De setlist bepaal ik al voor de eerste groepsrepetitie. Daar doen we de show een keer helemaal zodat ik het gevoel van flow een beetje kan bepalen. Alleen door het een keertje helemaal achter elkaar te doen, kan je bepalen of het goed is.


En is het niet goed, dan ga ik dus nog schuiven met wat nummers. Zo kan het zijn dat ik tot het laatste moment op zoek ben naar de juiste volgorde. 🤯 Maar meestal lukt het gelukkig om dit eerder voor elkaar te krijgen en de show nog een keer te repeteren zoals we hem uiteindelijk daadwerkelijk gaan doen.


Deelnemers begeleiden

Zanglessen, zanglessen, zanglessen! De afgelopen 3 maanden ben ik druk aan de slag geweest met zanglessen om alle deelnemers klaar te stomen voor de show. Iedere deelnemer had 4 zanglessen om te kunnen gebruiken in de voorbereiding van deze show.


Tijdens de voorbereiding zijn de deelnemers zelf verantwoordelijk om hun eigen zanglessen in te plannen. Maar ik probeer naast de zanglessen ook nog extra aandacht te geven aan alle deelnemers. Ze kunnen extra tips en oefeningen krijgen om nog beter voorbereid aan de show te starten.


Daarnaast hebben we het over performance en de staging voor hun nummer zodat we het hele plaatje compleet krijgen voor de show. Het belangrijkste vind ik namelijk dat iedereen vol plezier op het podium staat.


Naast de performance moet je ook denken aan alle andere informatie die naar de deelnemers moet, zoals het idee voor de kleding, de locatie en tijd voor de repetities en alle andere informatie die belangrijk is om tot een topshow te komen.


Eigen liedjes oefenen

Oja, had ik al gezegd dat ik zelf ook nog meedoe en zing tijdens de show?


Dus naast het begeleiden van alle leerlingen moet ik zelf ook nog aan de bak bij de voorbereiding voor mijn eigen nummers. Leuk, maar iets wat toch ook altijd meer tijd kost dan je van tevoren bedenkt. Maar ik ga dit rocken. 🤟


En begrijp mij niet verkeerd, dit is absoluut geen klagen. Ik vind alle facetten van het organiseren ontzettend leuk. Maar soms vergeet je gewoon hoeveel werk erin zit als je naar een leuke show zit te kijken.

Dus heb je zo'n positieve ervaring, vergeet dan niet hoeveel werk erin zit. 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page