top of page

Smaken verschillen

Regelmatig krijg ik tijdens mijn zanglessen de vraag of mensen het goed doen, of het mooi klinkt en of het een beetje hetzelfde is als wat de originele zang of zangeres doet. Vaak wordt er heel specifiek iets gevraagd in de trant van “Is het wel mooi?”.

Ik vind dat af en toe best een moeilijke vraag om antwoord op te geven en ik zal je uitleggen waarom.


Natuurlijk kan ik je vertellen tijdens een zangles of je een techniek goed uitvoert. Klopt de manier waarop je je mond houdt, klopt het volume, ademsteun en kloppen alle andere factoren die komen kijken bij het zingen van het nummer; ik kan het je allemaal vertellen en leren. Maar als het aankomt op of iets mooi is dan gaan we een ander gebied in. Namelijk het gebied van “smaak”. Iets wat ik bijvoorbeeld heel mooi vind hoef jij als zanger of zangeres helemaal niet mooi te vinden. Het is daardoor een beetje een grijs gebied.


Kijk bijvoorbeeld naar de techniek ‘Twang’ (Geen idee wat “Twang is? Lees dan eerst even snel mijn blog over deze techniek). Deze techniek geeft een scherpe klank en vind ik persoonlijk ontzettend leuk. Maar ik weet ook dat het een techniek is waar veel zangers en zangeressen aan moeten wennen. Het kan een ontzettend scherpe klank zijn waardoor het afschrikt. Het is voor sommige zangers te hard, te scherp, te pieperig. Zangers geven het in mijn zangles allerlei omschrijvingen mee.


Maar hoe komt dan nou? Ik denk denk dat het komt omdat twang niet een techniek is die je heel veel gebruikt in het dagelijks leven. De klank van je stem veranderd doordat je deze techniek gebruikt en wij heel simpel niet gewend aan deze klank. En de meeste mensen bestempelen het dan direct als “lelijk”. Maar geef het de tijd. Wen aan het geluid, oefen ermee en krijg de techniek zo goed onder de knie dat je zelf kunt bepalen wanneer je het wel of niet inzet. En nu zeg ik dit over de techniek ‘twang’, maar uiteraard geldt dit voor alle technieken. Veroordeel ze niet direct omdat je ze niet gewend bent maar sta open voor alle klanken die je kunt maken en zorg ervoor dat een techniek een keuze wordt waarvan jij zelf kunt bepalen wanneer je deze inzet.


Uiteraard kan het dan nog steeds zijn dan je een bepaalde manier van zingen mooier vind dan de anderen, en dat mag! Jij bepaald zelf als zanger of zangeres hoe je wilt klinken. En weet dat jouw smaak anders kan zijn dan die van anderen. Als zangdocent sta ik open voor de smaak van de zanger of zangeres, maar treed je een keer op voor publiek dan kan het zomaar zijn dan sommige mensen het niet eens zijn met jouw smaak en anderen wel. Laat je hierdoor niet van het padje brengen. Doe wat goed voelt voor jou en sta achter deze keuze. Je kan nooit iedereen tevreden stellen.


Smaken verschillen en muzikale voorkeuren kunnen uit elkaar liggen. Tijdens mijn zanglessen wil ik je graag alle mogelijkheden van je stem laten horen maar mag je uiteindelijk zelf bepalen wat jouw smaak is. En wanneer je dit aan mij heel duidelijk kan aangeven zal ik je hierop nooit veroordelen. Maar sta open voor alle nieuwe mogelijkheden die je stem kan hebben en bepaal pas wat jouw smaak is wanneer je alles gehoord, geleerd, gedaan hebt.


 


Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page