top of page

Tips: Hoe ga je om met auditiestress?


Het is altijd spannend om ergens auditie voor te doen. Je moet jezelf een beetje blootgeven voor mensen die je waarschijnlijk niet of nauwelijks kent en ze hebben daar dan ook meteen een oordeel over...

Hieronder vind vind je een aantal tips en tricks die je misschien kunnen helpen om de zenuwen zo goed mogelijk onder controle te houden wanneer je auditie gaat doen.


Wees voorbereid

Dit ligt natuurlijk ontzettend voor de hand maar het helpt je echt enorm als je goed voorbereid een auditie gaat doen. Weet wat er van je verwacht wordt. Willen ze een lied van je horen, monoloog of bepaald stuk? Zoek het uit en kies iets wat bij je past. Dit is superbelangrijk!

Als je een scène of lied hebt gevonden waarvan je weet dat het bij je (stem) past dan zal je zelfvertrouwen direct een boost krijgen. Ken de woorden van het lied dat je moet zingen of scène die je voor moet bereiden zo goed dat je het in je slaap nog zou kunnen doen, of tijdens de afwas. Ken je alles binnenstebuiten dan is dit een zorg minder voor tijdens je auditie.


Skip de cafeïne en suikers

We zijn allemaal wel eens een beetje moe en cafeïne en suikers helpen ons om alert blijven. Echter, ze wakkeren ook de negatieve effecten van een podiumangst aan. Het is dus verstandig om de dag van je auditie, of misschien al wat eerder, producten met cafeïne en veel suikers te vermijden. En let op, ook in thee kan veel cafeïne zitten!


Focus op jezelf

We willen natuurlijk allemaal dat iedereen lief en aardig is tijdens een auditie, maar ga daar niet vanuit. Andere auditanten zijn misschien zenuwachtig of gaan voor dezelfde rol als jij auditeren en kunnen dan dingen zeggen waar je onwijs van onder de indruk raakt. Of misschien wel een beetje geïrriteerd of boos.