top of page

Tips: Hoe ga je om met auditiestress?


Het is altijd spannend om ergens auditie voor te doen. Je moet jezelf een beetje blootgeven voor mensen die je waarschijnlijk niet of nauwelijks kent en ze hebben daar dan ook meteen een oordeel over...

Hieronder vind vind je een aantal tips en tricks die je misschien kunnen helpen om de zenuwen zo goed mogelijk onder controle te houden wanneer je auditie gaat doen.


Wees voorbereid

Dit ligt natuurlijk ontzettend voor de hand maar het helpt je echt enorm als je goed voorbereid een auditie gaat doen. Weet wat er van je verwacht wordt. Willen ze een lied van je horen, monoloog of bepaald stuk? Zoek het uit en kies iets wat bij je past. Dit is superbelangrijk!

Als je een scène of lied hebt gevonden waarvan je weet dat het bij je (stem) past dan zal je zelfvertrouwen direct een boost krijgen. Ken de woorden van het lied dat je moet zingen of scène die je voor moet bereiden zo goed dat je het in je slaap nog zou kunnen doen, of tijdens de afwas. Ken je alles binnenstebuiten dan is dit een zorg minder voor tijdens je auditie.


Skip de cafeïne en suikers

We zijn allemaal wel eens een beetje moe en cafeïne en suikers helpen ons om alert blijven. Echter, ze wakkeren ook de negatieve effecten van een podiumangst aan. Het is dus verstandig om de dag van je auditie, of misschien al wat eerder, producten met cafeïne en veel suikers te vermijden. En let op, ook in thee kan veel cafeïne zitten!


Focus op jezelf

We willen natuurlijk allemaal dat iedereen lief en aardig is tijdens een auditie, maar ga daar niet vanuit. Andere auditanten zijn misschien zenuwachtig of gaan voor dezelfde rol als jij auditeren en kunnen dan dingen zeggen waar je onwijs van onder de indruk raakt. Of misschien wel een beetje geïrriteerd of boos.

Zorg ervoor dat je op jezelf focust en laat je niet afleiden door wat anderen zeggen. Concentreer je op wacht echt belangrijk is en zorg dat je zo rustig en kalm mogelijk blijft. Negeer al het geklets van de andere auditanten en ga recht af op jouw doel.


Droge mond

Vooral bij zangaudities wil het nog wel eens voorkomen dat je een droge mond krijgt. Helaas is er op dat moment niet zo veel meer aan te doen. Op het laatste moment liters water naar binnen werken werkt niet voor dit gevoel en kan je zelfs een beetje een opgeblazen gevoel geven en ervoor zorgen dat je ontzettend vaak naar de wc moet. Zorg ervoor, om dit te voorkomen, dat je de dag van te voren genoeg water drinkt.

Sta je klaar voor je auditie met de jury voor je en heb je in de laatste secondes voordat je gaat beginnen toch last van een droge mond? Bijt dan op je tong! Niet heel hard natuurlijk, bloeden zou niet goed zijn. Maar het bijten op je tong zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt waardoor je weer een beetje vocht in je mond hebt.


Neem de tijd

Vaak kom je een lokaaltje binnen en zit de jury klaar om jou te beoordelen op je auditie. Ze stellen wat vragen en dan mag je beginnen *stilte*... Die stilte duurt misschien voor je gevoel een eeuwigheid! Maar dit valt enorm mee. Neem de tijd om even voor jezelf te bedenken wat je plan was voor je auditie en om je focus te pakken. Sluit je ogen, neem een diepe adem en zorg dat je rustig wordt zodat je goed kunt beginnen. Voor de jury is het een teken dat je echt alles wilt geven voor een lied of tekst, zij zullen je dan ook hoogstwaarschijnlijk nooit vragen om op te schieten.


Raak niet in paniek als je een foutje maakt

Hoe goed je ook voorbereid bent, een foutje maken kan altijd. Soms oefen je een stuk of lied voor maanden en toch vergeet je dan plotseling een paar woorden vanwege de zenuwen. Ja, dat is super vervelend maar probeer tijdens je auditie vooral door te gaan en de draad weer op te pakken. Geen jury zal je afwijzen op het maken van een foutje, maar je kan ze wel versteld doen staan met hoe jij je weer herpakt.


Ga vooral door

Iedereen heeft wel eens een keer een slechte auditie gehad en niemand krijgt alle rollen waarvoor ze auditeren. Soms is het moeilijk om dat slechte gevoel van je af te schudden, maar hoe sneller dat lukt hoe makkelijker het de volgende keer zal gaan wanneer het even tegenzit.

De beste manier om auditie stress tegen te gaan is door heel veel ervaring op te doen. Misschien gaan de zenuwen nooit weg maar alles wordt wel een stukje makkelijker. Je zult beter bekent zijn met alle procedures en je zult leren van iedere auditie. En vergeet jezelf niet te belonen voor een goede auditie!


Iedere auditie is weer een kans om een stukje beter te worden! 


Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda en Strijen

www.rowanboele.com

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page