top of page

Complete Vocal Technique Top 10

Hieronder vind je mijn top 10 van dingen die ik zo mooi vind aan de zangtechniek ‘Complete Vocal Technique’, in willekeurige volgorde:


1. Wetenschappelijk onderbouwt

Alle technieken binnen de CVT worden eerst grondig onderzocht en zijn wetenschappelijk onderbouwt. De research hiervan kan je terugvinden op hun website. Super interessant maar ook een hele kluif om doorheen te komen vanwege alle technische termen die gebruikt worden. Maar, mij geeft het een fijn gevoel dat er ontzettend veel onderzoek gedaan wordt voordat er een toevoeging aan de technieken komt.


2. Voor iedereen

Complete Vocal Technique is voor iedereen. Er zit geen leeftijd aan gebonden. Kinderen en volwassenen, iedereen kan leren zingen via CVT. Daarnaast kan je bij CVT docenten terecht als je al ervaring hebt met zingen, maar ook als het je eerste zangles ooit is.


3. Voor elke genre

Het maakt niet uit welk genre je leuk vind om te zingen, CVT kan alles aan. Van opera tot grunten en alles er tussenin. Tuurlijk zijn er voorkeuren bij docenten en zullen ze misschien zelf beter zijn in bepaalde genres. Maar als we echt alleen kijken naar de zangtechniek die CVT is, dan kan je daar alle genres mee zingen en binnen ieder genre iets leren.


4. Snel resultaat

Technieken bij Complete Vocal Technique moeten direct werken. Er zijn geen jaren oefening nodig om problemen op te lossen. Een techniek binnen de CVT moet direct werken, anders wordt deze niet goed uitgevoerd. Een zangles van 30 minuten, zoals ik ze ook geef, kan dus al voldoende zijn om verschillende problemen op te lossen. Binnen de zangles streef ik naar snel resultaat en je laten ervaren wat je allemaal kunt met je stem. Uiteraard is verdere oefening thuis om een op het goede pad te blijven en de technieken onder controle te krijgen.
5. De zanger is de baas

Tijdens mijn zanglessen bij jij als de baas. Jij bepaald wat je wilt leren en hoe iets moet klinken. Wil jij een rocknummer alleen maar zacht en gevoelig zingen, prima! Of juist andersom, dan gaan we daarmee aan de slag.

Mijn mening als docent doet er eigenlijk niet toe en dat is waar CVT ook voor staat. De zanger heeft de touwtjes in houden en wij als docenten geven alleen maar de tools aan om het doel te bereiken. Vraag je om mijn visie, dan krijg je die. Maar deze hoeft zeker niet overeen te komen met wat jij wilt en daar leg ik mij volledig bij neer. Hoe beter jij kan aangeven wat je wilt leren of wat je doel in met een nummer, hoe beter ik jou daar hopelijk in kan helpen om dit doel te bereiken.


6. Iedereen kan zingen

Je hoeft geen geboren zanger te zijn om te kunnen zingen. Plezier in zingen en willen leren is het belangrijkste. Complete Vocal Technique is gemaakt voor iedereen en gelooft erin dat iedereen kan leren zingen. Ja, sommige zullen het misschien sneller oppikken dan anderen. Maar uiteindelijk kan iedereen leren zingen. Ook als je nu misschien een beetje vals zingt of de toon af en toe niet helemaal goed hebt kan CVT je helpen. Door te leren hoe je jouw stem, en alle andere factoren die komen kijken bij zingen, goed in kunt zetten kan het zomaar zo zijn dat je tonen makkelijker of zuiverder haalt.


7. Begrijpelijke taal

Geen moeilijke termen of onbegrijpelijke taal. Omdat het motto is dat CVT voor iedereen is moet ook iedereen het kunnen begrijpen. Natuurlijk worden er termen gebruikt in het boek, maar deze zijn allemaal uit te leggen in begrijpelijke taal voor iedereen. Je kunt de termen leren maar tijdens een zangles kan ik, of een andere docent, je altijd uitleggen wat er met zo’n term bedoelt word. Vraag het tijdens mijn zanglessen dus vooral als je iets niet helemaal begrijpt, dan leg ik het je graag uit.


8. Techniek én expressie

Complete Vocal Technique gaat voornamelijk over zangtechnieken. Maar niet omdat ze vinden dat zangtechnieken het belangrijkste aspect is tijdens zingen, integendeel, techniek is slechts het middel waarmee je je kunt uitdrukken.

Het belangrijkste aspect is expressie; het overbrengen van een boodschap. Hoe je deze boodschap wilt overbrengen is geheel aan de zanger om te bepalen. Jij bent tenslotte de baas (zoals in punt 5 genoemd ;))


9. Blijft ontwikkelen

Ze stoppen bij CVT niet met onderzoek doen en blijven zichzelf door ontwikkelen. Ze blijven continue de stem en alles wat daarbij komt kijken onderzoeken om te achterhalen waardoor sommige mensen dingen wel of juist niet kunnen.


10. Opleiding voor iedereen

Wil je zelf meer leren over CVT dan kan dat! Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en opleidingen die je kunt volgen, ook als je nog nauwelijks ervaring hebt. Het gaat van korte cursussen tot complete opleidingen tot CVT docent. Wil je niet direct een opleiding volgen maar wel meer leren over Complete Vocal Technique? Dan kan je alvast het officiële boek kopen en jezelf inlezen en verdiepen in alle technieken, inzichten en vaardigheden. BOEK: Complete Zang Techniek - €61,20


Maar dit alles betekend niet dat deze techniek voor mij heilig is. Zoals CVT zelf ook uitdraagt, ga op zoek naar technieken en docenten die voor jou werken. En zo sta ik er ook in. Werkt een bepaalde CVT oefening of uitleg voor jou niet maar kan ik het je wel op een andere manier duidelijk maken, dan doe ik dat toch! Zolang het jou als zanger verder helpt bij ik de eerste die het toejuicht om verschillende technieken te gebruiken 😁

Meer informatie over Complete Vocal Technique vind je op hun officiële website https://completevocal.institute


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page