top of page

Review: Spektakel musical 40-45

Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen... wow!Vrijdag 25 oktober ben ik samen met Jurgen naar de “Spektakel Musical 40-45” geweest van Studio 100. Vorig jaar heb ik Jurgen voor kerst iedere maand een “date” gegeven en voor oktober was dit een bezoek aan het theater. Omdat ik van musical houd en Jurgen interesse heeft in alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog vond ik dit een perfecte combinatie.


In maart (!!!) heb ik de kaartjes voor deze musical al besteld. Ruim van te voren en dat is ook zeker nodig aangezien de kaartverkoop van deze musical super hard gaat. Maar afgelopen vrijdag was het dan zover, we gingen op weg naar Puurs waar het Studio 100 Pop-Up Theater ligt.


Het theater ligt op een industrieterrein, wat een beetje een raar gevoel geeft als je vanaf de parkeerplaats aan komt lopen. Je loopt langs verschillende bedrijven richting een soort loods wat het Studio 100 Pop-Up Theater is. Buiten de loods wordt de sfeer al anders door onder andere prachtige lichten maar zodra je binnenstapt ben je direct het gevoel van een industrieterrein kwijt. De loods is prachtig aangekleed in de sfeer van de jaren 40/50. Ontzettend aardig personeel zorgt ervoor dat je direct welkom voelt. Belangrijk om te weten is dat je in het theater niet kan betalen met cash of kaart maar alleen met een speciale betaalkaart van Studio 100 zelf. Deze kan je online voordeliger kopen, maar uiteraard ook in het theater zelf. Op deze kaart moet je geld zetten en daar kan je dan weer consumpties mee kopen. Het opladen van deze kaart kan per €5.Bij binnenkomst loop je direct tegen het infopunt aan waar je ook merchandise kopen. Ik heb het songbook gekocht van de musical 14-18, de musical die hiervoor in het Studio 100 Pop-Up Theater te zien was. Eigenlijk wilde ik ook de dvd van deze musical kopen maar nadat ik op internet heb gekeken heb ik daar toch even mee gewacht. Online kan je namelijk de dvd kopen voor €9,99 terwijl hij in daar verkocht werd voort €15. Ik koop hem dus wel bij bol.com


Eén puntje van kritiek voordat ik over de musical begin... de toiletten. Wat een ellende was dat. Jurgen en ik hadden een drankje gekocht en stonden daar lekker aan te nippen toen we opeens de rij voor de dames toiletten zagen. Wat een mega rij! Omdat er geen pauze in de voorstelling zit wilde ik toch wel even een bezoekje aan het toilet maken voordat de voorstelling begon.. We zijn dus met drankje en al in de rij gaan staan, waar we ongeveer 15 minuten in hebben gestaan... Jammer. Maar goed, we waren op tijd voor de voorstelling.


De voorstelling zie je met een koptelefoon op. Dit zodat je het nog intenser beleeft en alles goed verstaanbaar heeft. Het is een ontzettend grote loods waarin de voorstelling zich plaatsvind. De tribune-delen bewegen los van elkaar en ook het decor, bestaande uit ledschermen, losse podiumdelen, mega rekwisieten en superveel licht effecten, gaat in de voorstelling alle kanten op. Zonder koptelefoon zou je de helft van de voorstelling niet kunnen volgen en dit is echt een prima oplossing.


De inhoud van het stuk is redelijk voorspelbaar. Een liefdesverhaal wat zich afspeelt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. 40-45 speelt zich af in Antwerpen. De broers Staf en Louis Segers zijn hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken... Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat enorme sporen na in het gezin... Staf sluit zich aan bij de SS terwijl Louis verliefd wordt op een joodse en zich aansluit bij het verzet. De twee broer komen oog in oog te staan met elkaar, ieder aan een andere kant van de strijd. Hoe sterk is dan de broederliefde nog?


Voorspelbaar of niet... de naam “Spektakel Musical” heet het niet voor niks! Vuur, schoten, een vliegtuig, voertuigen en een complete trein zijn onderdeel van de show. Samen met de ledschermen vormt dit een prachtig setting. Daarnaast gok ik dat er ongeveer 40 castleden zijn, wat ontzettend indrukwekkend is in de verschillende ensemble scenes waarbij iedereen op het toneel aanwezig is.

We kennen het principe van een draaiende tribune al van de musical ‘Soldaat van Oranje’, maar tijdens deze musical vind ik dat het principe nog beter tot zijn recht komt. De tribunes staan echt los in de hal waardoor ze super beweeglijk zijn en je daadwerkelijk meegenomen word in bepaalde scenes. Dit vond ik extra tot zijn recht komen in een scene waarbij de twee broer de confrontatie met elkaar aangaan bij een, in de brand staand, Engels vliegtuig. In dit nummer staan de acteurs zo goed als stil maar zijn het de tribunes die om de scene heen draaien waardoor de dramatiek extra naar voren komt. Dit geeft een heel filmisch effect.


De zang en spel waren goed, al vond ik de afstand soms een minpunt omdat je mimiek toch minder goed ziet. Gelukkig dus die koptelefoon waardoor je het allemaal wel goed kan horen en het verhaal kan blijven volgen. De muziek is prachtig en deze is gelukkig terug te vinden op Spotify, zo kan ik af en toe nog even nagenieten.


Je zit helemaal in het verhaal en dan opeens is het afgelopen, dat gevoel had ik heel sterk. Je wordt tijdens de musical meegenomen door de Tweede Wereldoorlog aan de hand van data. De musical speelt zich veel af in 1940 & 1943, maar ‘44 wordt maar heel kort aangestipt en van ‘45 zie je eigenlijk nauwelijks is. Dit wordt door teksten op de ledschermen verder uitgelegd terwijl de cast nog een prachtig nummer zingt. Eigenlijk wel jammer, want je zit zo in het verhaal dat je ook hier graag meer van wilt zien.

Na afloop kan je nog even een drankje na doen in de foyer. Bij ons stonden er 3 dames nog een lekker deuntje te zingen wat ook daadwerkelijk uitnodigt om nog even te blijven hangen.


Ook al houdt Jurgen niet zo van musicals en waren zijn eerste woorden “Ja, je weet dat er veel liedjes in zo’n stuk gaan zitten”, toch kwamen we allebei tot de conclusie dat we het echt een superleuke avond vonden en dat het daadwerkelijk een spektakel is om naar te kijken. Mocht je nog de mogelijkheid hebben, ga zeker kijken!


Bekijk hier de officiële website: https://40-45.live/


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com


342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page