top of page

Mijn passie voor musical

De eerste musical die ik ging bekijken was The Sound of Music in het Circustheater. Ik had eigenlijk geen idee waar we heen gingen maar de magie van het theater overviel mij meteen toen ik één stap binnen had gezet. "Wauw!" En dat gevoel, dat heeft mij nooit meer losgelaten.


Ik denk dat ik een jaar of 10 was toen ik voor het eerst naar een echte musical ging kijken. Het was een schot in de roos. Zingen deed ik al heel graag maar toen ik de kinderen van de Familie Von Trapp voorbij zag komen toen wist ik dat ik musical wel héél erg leuk vond.


Voor de groep acht musical had ik dan ook maar één wens en dat was een leuke rol met zingen en dansen en die kreeg ik! Ik vond het hele proces superleuk! Alle teksten leren, dansjes oefenen en liedjes leren, ik draaide mijn hand er niet voor om. En toen het optreden... Het was magisch! Ik vond het zo ontzettend leuk dat ik er zeker meer val wilde.


Middelbare school

De keuze voor mijn middelbare school was dan ook snel gemaakt, namelijk eentje met een eigen theater eraan. Voor de musicals die uitgevoerd worden moest je auditie doen en dat kon vanaf het tweede jaar. Je raad nooit wat het eerste was wat ik deed toen ik in de tweede klas zat.. Juist auditie doen!


Volgens mij was het geen briljante auditie maar ik mocht toch meedoen. Dat betekende na de lessen op vrijdagmiddag op school blijven en in je vrije tijd repeteren tot een uur of 21.00u. Ik vond het geweldig! En heel slim, de enige voorwaarden om toch mee te mogen blijven doen met de musical was dat je goede cijfers had... Een extra stimulans om mijn best te blijven doen dus.


De eerste musical die we speelde was Aida. Al snel werden er nieuwe vriendschappen gesloten, want al deze mensen hadden allemaal eenzelfde interesse namelijk musical. Daarnaast bestond de cast uit ongeveer 40 kinderen denk ik die allemaal slaaf mochten spelen dus het was ook nog eens gewoon heel gezellig. En, wat ook erg leuk was, is dat alle klassen vertegenwoordigd waren. Van klas 2 tot 5 deden mee aan de musical en zo leerde je ook nog eens veel meer mensen kennen van de middelbare school.


Naast Aidia hebben we RENT en Grease gespeeld en daarnaast tal van losse voorstellingen gedaan. Zo'n waardevolle tijd. Ik denk daar met heel vele plezier aan terug en van de vriendschappen die toen ontstonden heb ik nog steeds een aantal dierbare vrienden overgehouden.Maar toen...

Maar toen kwam de keuze voor een vervolgopleiding. Verstandig als ze waren, en ik was het daar toen mee eens, zeiden mijn ouders dat ik een opleiding moest kiezen buiten het musicalvak. Ik koos voor de opleiding Media & Entertainment Management waarmee ik toch een beetje in dat wereldje kon blijven.


Maar het gevoel bleef knagen dat ik zelf ook heel graag op de planken wilde staan. Daarom ging ik op zoek naar een amateur musicalvereniging om mij bij aan te sluiten. En tot mijn verbazing zijn die er dus superveel! Dus mocht je zelf ook interesse hebben in musical en meer willen leren, ga dan zeker op zoek naar zo'n vereniging.


Bij de verschillende verenigingen waarbij ik gezeten heb, heb ik verschillende producties mogen spelen. Bijvoorbeeld Petticoat en Wat Zien Ik?, maar ook allerlei zelfgeschreven musicals en optredens met grote orkesten heb ik mee mogen maken.


Maar dat was nog niet genoeg voor mij, ik wilde meer. Ik wilde mezelf professioneler ontwikkelen en ging dus op zoek naar een opleiding waarmee ik mezelf meer kon ontwikkelen. Ik vond een Engelse opleiding, die in Nederland gegeven werd, waarbij je een officieel musical diploma kon halen vanuit de University of West London. Fantastisch!


Engels docenten van deze school, die dus allemaal ook werken op West End, komen speciaal naar Nederland om hier een week lang les te geven en je klaar te stomen voor je officiële examen.


Van tevoren moet je al een keer auditie doen. Zo bepalen ze op welk niveau je later dat jaar examen mag doen. Tijdens de lesweek maak je dagen van 10 tot 5 uur waarin je werkt aan zang, dans en spel met deze Engelse docenten. Aan het einde van de week komt er een examinator overgevolgen om de examens af te nemen en te bepalen of je voldoende kwaliteiten bezit voor dat niveau.


Zo'n examen bestaat vaak uit meerdere liedjes die je moet uitvoeren. En uiteindelijk moet je een soort van mini-musical schrijven voor jezelf waarin je de liedjes ook verbind met tekst. Voor deze mini-musical moet je alles regelen, kleding, props, liedjes, teksten. En dan mag je hem uitvoeren en wordt je beoordeeld.


Maar er is meer. Naast het zingen krijg je ook een interview met de examinator waarin hij je moeilijke vragen gaat stellen. Alles om te kijken of je ook de kennis bezit van het vak. Dit kan over speltechnieken gaan, zangtechnieken maar ook bijvoorbeeld de geschiedenis van musical.


En bij de hogere niveau's krijg je ook nog een stuk wat je bijna direct moet kunnen zingen van blad. Je krijgt dan 5 minuten om de muziek samen met een pianist te bestuderen en daarna moet je het direct zingen.


Allemaal best spannend dus maar zo ontzettend leuk om te doen! En uiteindelijk heb ik hier mijn officiële diploma mee gehaald!


Tegenwoordig

Het voelt tegenwoordig soms alsof ik mij moet verantwoorden voor mijn liefde voor musical. Maar bedenk je goed dat musical zangers en zangeressen ALLES moeten kunnen. Ze moeten kunnen dansen, acteren en zingen. En niet zomaar zingen, maar ook daarin wordt verwacht dat ze alle genres kunnen.


Tegenwoordig heb je musical met popmuziek, de typische theatrale musical nummers maar ook klassiek. Musicalzangers zijn dan ook in mijn ogen één van de betere zangers omdat ze al die klanken kunnen maken.

En natuurlijk is het smaak of je het dan mooi vind of niet, maar is dat niet bij alle muziek zo? Dat wil niet wegnemen dat het niet ontzettend goede zangers zijn!


Tegenwoordig speel ik zelf iets minder in musicals, waar ik overigens best wel verandering in zou willen brengen, maar geef ik vooral veel les in musical. Vooral jonge kids die vol enthousiasme met een musical bezig gaan. En ik hoop dat ik bij deze kinderen ook een musicalvuurtje in hun hart lost kan laten barsten.


 Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda

www.rowanboele.com

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page