top of page

Voorbereiden op een optreden #1

Zingen of een muziekinstrument bespelen is natuurlijk leuk voor jezelf, maar het delen met een publiek maakt het nog leuker. Althans, als je goed voorbereid bent! In deze blog geef ik je een aantal praktische inzichten om je nog beter te kunnen voorbereiden op jouw optreden. Want of het nou jouw eerste optreden wordt of dat je misschien al 100x een optreden gegeven hebt, je zal je altijd goed moeten voorbereiden.Muziek kiezen

Als je gaat optreden is het natuurlijk als eerste goed om te kijken naar wat je wilt laten horen aan je publiek. Welk lied ga je zingen en waarom?

Kies een nummer wat bij je past, zowel persoonlijk als bij jouw niveau. Niks zo vervelend als op te treden met een lied wat je niet ligt, niet leuk vind of te moeilijk is. Zo kun je natuurlijk nooit gaan genieten. Natuurlijk mag het lied een uitdaging zijn, maar weer realistisch. Een goede keuze is dus ontzettend belangrijk!

Als je een lied gekozen hebt is het van groot belang dat je het helemaal eigen maakt. Je moet het lied of liedjes (want misschien geef je wel een heel concert) van binnen en buiten kennen. Zo goed dat je het bijna achterstevoren zou kunnen zingen haha! Nee, dat raad ik niemand aan, maar je begrijpt wat ik bedoel toch?


Na het kiezen van de muziek is het tijd om te gaan repeteren, repeteren en nog een keer repeteren. Want oefening baart kunst! Naast dat je de muziek goed moet kennen en de zangtechnieken onder controle moet hebben is het ook een goed idee om het optreden te oefenen. In deel 2 van deze blog geef ik je een aantal ideeën voor zogenoemde 'oefen-optredens". Hier ga ik verder met het mentale en fysieke stuk wat er bij komt kijken als je gaat optreden.


Mentaal voorbereiden

Je kent inmiddels de muziek van top tot teen maar mentaal ben je nog niet aan de slag gegaan met de voorbereidingen. Dat wordt de hoogste tijd!

Voorafgaand aan het optreden is het belangrijk dat je jezelf gaat aanleren om positief over jezelf te zijn. Een hoop self-love en self-motivation is belangrijk in de voorbereiding. Wees je eigen allergrootste fan! Als je alleen maar negatieve gedachtes hebt zal je dat terugzien in jouw optreden, in je acties en in je lichaamstaal. Hierdoor bereid je jezelf eigenlijk voor op een optreden wat zal gaan mislukken voordat je jezelf een überhaupt een eerlijke kans hebt gegeven op een top optreden. Stimuleer jezelf dus op een positieve manier, kijk naar wat er allemaal al goed gaat, waar je jezelf al verbetert hebt en blijf in het hele proces hierop gefocust.

Ook tijdens een optreden is het van groot belang dat je gefocust blijft en dat kan soms best moeilijk zijn met al die mensen voor je die van alles aan het doen zijn. Ook deze concentratie kan je oefenen door van te voren aan de slag te gaan met "oefen-optredens". En ja, je zal misschien een foutje maken tijdens jouw optreden, je zingt misschien een verkeerde noot. maar het gaat erom hoe je er daarna mee omgaat. Je hebt eigenlijk twee keuzes: 1: Je blijft in dat negatieve gevoel hangen en de rest van je lied gaat niet beter, misschien wel slechter. Of 2: Je gaat door, blijft geconcentreerd, blijft het beste van jezelf geven en doet de rest van het nummer fantastisch! Ik zou altijd voor het laatste kiezen, veel leuker én.... 9 van de 10 fouten die we als artiest horen heeft het publiek niet eens door. Dus waarom zou je jezelf daar zo hard voor straffen? Niet doen, nergens voor nodig!


Fysiek

Naast de belangrijke mentale voorbereiding is het ook goed om je fysiek voor te bereiden op een optreden. Ga je een heel concert geven dan is een fysieke voorbereiding nóg belangrijker, maar ook bij maar 1 of 2 liedjes moeten we dit zeker niet vergeten.

Een goede conditie is natuurlijk altijd handig om te hebben en bij zingen helemaal! Plan daarnaast de dagen voor je optreden je eten, drinken en rust. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld vervelend om veel te eten voor een optreden, dus in mijn voorbereiding op de dag zelf houd ik hier rekening mee. Ook drink ik de dagen voor een optreden meer water. Water is sowieso goed voor je stem en voor een optreden kan hij wel wat extra verzorging en aandacht gebruiken. En rust... Rust wordt zo onderschat! Rust is ontzettend belangrijk,. Als het goed is heb je jezelf al heel goed voorbereid voor een optreden, dan hoef je echt de laatste dagen nog te knallen. Geef je stem de rust die het nodig heeft en vertrouw op al die tijd die je er al ingestopt hebt.


Een optreden zorgt vaak voor wat (of soms heel veel) zenuwen. De makkelijkste manier om daar beter mee om te gaan is door je ademhaling goed te reguleren. Een aantal keer goed zuchten en diep inademen kan al erg helpen. En, humor! Lachen zorgt ervoor dat je je zenuwen stel vergeet. Dus neem je grappigste vrienden mee backstage zodat ze je voor het optreden kunnen voorzien van een aantal goede grappen 😉


Misschien een beetje vreemde eend in de bijt maar denk bij de fysieke voorbereiding ook aan de kleding die je gaat dragen tijdens jouw optreden. Het is een goed idee om alvast te oefenen in deze kleding. Misschien zorgt het wel voor beperkingen in je bewegingsvrijheid, zoals bijvoorbeeld bij een strakke broek of rok. En wat dacht je van je schoenen. Veel zangeressen willen graag hakken dragen tijdens een optreden maar lopen doordeweeks op gympies. Trek tijdens het oefenen een aantal keer die hakken aan om te voelen wat dat met je lichaam doet. Sta je stevig genoeg? Lukt het nog om goede ademsteun te geven? Alles in je lichaam wordt beïnvloed door je schoeisel. Dus het is zeker het overwegen waard wanneer je hakken je in de weg blijven zitten tijdens het zingen, om toch te kiezen voor een minder hoge hak of toch gewoon die gympies.


De organisatie

Met alle teksten, muzikale aantekeningen, zenuwen en zangtechnieken heb je al genoeg aan je hoofd en wil je je dus op de dag zelf niet druk hoeven te maken om de organisatie. Zorg bij je voorbereidingen er dan ook voor dat je dit ook getackeld hebt. Maak tijdens de voorbereidingen alvast notities over dingen die je op de dag zelf niet moet vergeten, zoals extra bladmuziek of tekst uitprinten. Ben je ook verantwoordelijk voor de techniek? Denk dan ook aan extra kabels en stekkerdozen. Liever altijd iets extra's bij je dan stress op de dag zelf.


Check ongeveer een week van te voren bij jouw opdrachtgever en locatie of de verwachtingen nog kloppen met wat jij als artiest voor ogen hebt. Dit vinden ze zeker superfijn, zo is iedereen op de hoogte van wat er tijdens een optreden ongeveer gaat gebeuren en geregeld moet worden.


Volgens mij als je deze zaken allemaal meeneemt in je voorbereidingen kan het haast niet meer misgaan. En vergeet niet het belangrijkste van optreden... GENIETEN! Als jij als artiest geniet van je optreden, dan voelt het publiek dat ook en zullen ze ook genieten van jouw optreden. Zie ieder liedje als een cadeautje wat je geeft aan jouw publiek en je maakt ze zeker te weten ontzettend blij!


 


Rowan Boele Performer & Vocal Coach

Zangles in Breda www.rowanboele.com

334 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page