top of page

Voorbereiden op een optreden #1

Zingen of een muziekinstrument bespelen is natuurlijk leuk voor jezelf, maar het delen met een publiek maakt het nog leuker. Althans, als je goed voorbereid bent! In deze blog geef ik je een aantal praktische inzichten om je nog beter te kunnen voorbereiden op jouw optreden. Want of het nou jouw eerste optreden wordt of dat je misschien al 100x een optreden gegeven hebt, je zal je altijd goed moeten voorbereiden.Muziek kiezen

Als je gaat optreden is het natuurlijk als eerste goed om te kijken naar wat je wilt laten horen aan je publiek. Welk lied ga je zingen en waarom?

Kies een nummer wat bij je past, zowel persoonlijk als bij jouw niveau. Niks zo vervelend als op te treden met een lied wat je niet ligt, niet leuk vind of te moeilijk is. Zo kun je natuurlijk nooit gaan genieten. Natuurlijk mag het lied een uitdaging zijn, maar weer realistisch. Een goede keuze is dus ontzettend belangrijk!

Als je een lied gekozen hebt is het van groot belang dat je het helemaal eigen maakt. Je moet het lied of liedjes (want misschien geef je wel een heel concert) van binnen en buiten kennen. Zo goed dat je het bijna achterstevoren zou kunnen zingen haha! Nee, dat raad ik niemand aan, maar je begrijpt wat ik bedoel toch?


Na het kiezen van de muziek is het tijd om te gaan repeteren, repeteren en nog een keer repeteren. Want oefening baart kunst! Naast dat je de muziek goed moet kennen en de zangtechnieken onder controle moet hebben is het ook een goed idee om het optreden te oefenen. In deel 2 van deze blog geef ik je een aantal ideeën voor zogenoemde 'oefen-optredens". Hier ga ik verder met het mentale en fysieke stuk wat er bij komt kijken als je gaat optreden.