top of page
Rowan Boele

Voorbereiden op een optreden #2

In deel 1 van deze blog heb ik je een aantal praktische inzichten gegeven over hoe jij je goed voor kunt bereiden op een optreden wat eraan komt. Ik heb het onder anderen over een mentale en fysieke voorbereiding, maar ook de praktische kanten van de voorbereiding komen aan bod. Heb je deze blog nog niet gelezen? Je leest hem hier.



Oefen-optredens

In deze blog ga ik verder op een specifiek onderwerp van de voorbereidingen op een optreden. Het meest waardevolle wat je kan doen in een voorbereiding naar een optreden zijn zogenaamde "oefen-optredens" organiseren. Deze oefen-optredens zorgen ervoor dat het gat tussen het oefenen voor jezelf en een echt optreden kleiner zal gaan worden. En sommige vergeten nog wel eens dat 'optreden' ook echt een skill is die je moet oefenen.


Ik geef je hieronder 3 verschillende vormen van zo'n oefen-optreden zodat je zelf kunt kiezen welke jij wilt gaan proberen (of misschien alle drie wel 😉).


1. De Optreed-Ontwikkelgroep

Een beetje ongemakkelijke term die eigenlijk uit het Engels vertaald is, namelijk "Performance-Development Group" (Klinkt toch beter hè). Maar goed, ik houd wel van een lekker makkelijke, beetje ongemakkelijke, Nederlandse vertaling vandaar: de "Optreed-Ontwikkelgroep".


Bij deze manier van oefen-optredens organiseren ga je aan de slag met meerdere solisten, zangers of muzikanten die allemaal hun optreed-vaardigheden willen verbeteren. Je vormt een groep die elkaar steunt in dit proces. Het doe van deze groep is dat je optredens voor elkaar gaat oefenen waardoor je, in een veilige omgeving, leert hoe het is om voor publiek op te treden, hoe je he zenuwen onder controle kunt houden, maar ook hoe bijvoorbeeld de liedjes overkomen of de volgorde werkt voor de luisteraar. Je kunt dus verschillende aspecten van 'optreden' oefenen en zo je podiumskills verfijnen.


Er zijn wel een aantal belangrijke regels waar zo'n Optreed-Ontwikkelgroep aan moet voldoen:

  • Iedereen uit de groep moet zich veilig voelen bij elkaar. Het moet een omgeving zijn zonder oordelen waarin je kunt experimenteren en kunt groeien van de ervaringen.

  • De oefening moet echt lijken op een écht optreden. Dus echt vanaf de opkomst tot aan het eindapplaus.

  • Spreek met elkaar af dat je feedback geeft vanuit "Ik zou..." in plaats van "je moet"... Zo geef je de artiest zelf de ruimte om veranderingen wel of niet door te voeren. Daarnaast is het goed om af te spreken dat je bijvoorbeeld minimaal 3 positieve feedback punten geeft.

  • TIP: Neem je oefen-optreden op zodat je het later nog een keer terug kunt kijken en misschien de feedback nog beter begrijpt.

2. Plan privé doorlopen voor jezelf in

Een doorloop is eigenlijk gewoon jouw liedje of programma helemaal doen zoals je dat ook zou doen als je echt zou gaan optreden. Wanneer je dit gebruikt om jouw optreden te oefenen is het belangrijk dat je deze doorlopen opneemt, het lieft met video en niet alleen audio.


Hoe ga je te werk? Plan voor jezelf een doorloop in. Op de afgesproken dag en tijd ga je daadwerkelijk jouw lied of programma helemaal optreden, met daarvoor alles wat je anders ook zou doen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde routine in kleding of make-up. Je oefent dus echt alles wat er bij een optreden hoort. Hierdoor weet je wat nog de knelpunten zijn en wat al supergoed gaat.


Tijdens de doorloop bedenk je voor jezelf dat er echt publiek zit. Als je het moeilijk vindt om een publiek voor te stellen dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een aantal knuffels of teddyberen te gebruiken. Of misschien wilt je huisdier wel naar je luisteren 😁


Belangrijk om zo'n privé doorloop te laten slagen als goede oefening is dat je eerlijk en oprecht terug gaat kijken naar jouw video van deze oefening. Kijk ernaar alsof je het zelf niet bent en houd dus een beetje psychische afstand. Alles wat je dan opvalt kan je nog aanpassen en hoef je niet direct te zien als persoonlijke tekortkomingen. Maak van alles wat je opvalt aantekeningen en ga daar mee aan de slag.

Geef jezelf genoeg tijd om te oefenen en te wennen aan de aanpassingen. Pas na een aantal dagen, een week, of nog later als dat goed voor jou voelt, kan je een nieuwe doorloop gaan plannen. Of misschien durf je het dan bijvoorbeeld te laten zien aan jouw Optreed-Ontwikkelingsgroep.


3. Laagdrempelige optredens voor publiek

Na het oefenen voor jezelf en voor jouw vertrouwende groepje mensen wordt het op een gegeven moment tijd om voor publiek te gaan optreden. Wellicht is het goed om te beginnen met "low-stress optredens".

Als ik bij mezelf kijk dan zijn dit geen optreden waarvoor ik bijvoorbeeld betaald word als zangeres. Het zijn optredens waarbij ik het zeker wel goed wil doen, begrijp me niet verkeerd, maar waar de druk niet zo ontzettend hoog is. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan open podia, huiskamerconcertjes, zingen in de kerk, straatmuziek maken, maar ook in een karaokebar beginnen zou een goede optie kunnen zijn. Of kijk een naar concerten voor goede doelen of organiseer er zelf eentje. Als je een beetje op internet gaat zoeken zijn er eigenlijk tal van mogelijkheden waarbij jij kunt optreden op een laagdrempelige manier.


Deze optredens zijn vooral goed om echt te ervaren hoe het publiek op jou reageert. Je leert hoe het publiek reageert op bepaalde nummers of presentaties. Je leert omgaan met alle ogen die naar je kijken en kunt steeds beter inschatten waar een publiek op zit te wachten. Zo groei jij ieder optreden als artiest en ontwikkel je meer zelfvertrouwen.


Ook voor dit soort optredens geldt dat als je er echt een goede oefening van wilt maken dat je het wel serieus moet neme, maar.... het moet vooral veel plezier geven en je moet je niet teveel zorgen gaan maken. Daarvoor is het een laagdrempelig optreden en niet direct betaald of voor een mega groot publiek waarbij er veel van afhangt.


Ik hoop dat je iets kunt met de tips en inzichten die ik met je gedeeld hebt over hoe je je kunt voorbereiden op een optreden. Maar vergeet niet, oefening baart kunst, ook voor optreden. Je zult misschien een aantal keer je grenzen een beetje moeten verleggen maar uiteindelijk zorgt dit er voor dat je uiteindelijk kunt gaan genieten op het podium. Alleen zo kan jij het verhaal delen wat je wilt delen met jouw publiek zonder dat je belemmert wordt door zenuwen.


 



Rowan Boele Performer & Vocal Coach Zangles in Breda

www.rowanboele.com

49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page