top of page

Kopstem vs. Borststem: Een aantal verschillen op een rij.

Door middel van zangoefeningen en zanglessen kunnen zangers zangtechnieken leren die nodig zijn om comfortabel te zingen in borststem én kopstem. In deze blog lees je meer over deze twee registers en de verschillen er tussen.


Het bereik van je stem

Elke menselijke zangstem heeft een bepaald "bereik", hiermee bedoelen we de afstand tussen de laagste en hoogste toon die je kunt zingen. Dit is verschillend per persoon maar kan je onderverdelen in verschillende stemgroepen. Misschien ken je ze wel of heb je er al eens van gehoord; sopraan, alt, tenor en bas/bariton. In welke stemgroep je valt ligt aan de lage en hoge tonen die je comfortabel kunt zingen.


Het trillen van je stemplooien zorgt ervoor dat er verschillende tonen ontstaan. De hoogte van deze tonen wordt bepaald door de lengte van de stemplooien. Er zijn twee belangrijke registers: de borststem (midden tot lage tonen) en de kopstem (hogere tonen). Beide worden door elkaar heen gebruik in liedjes. Door middel van zangoefeningen kan je jouw vocale bereik versterken en uitbreiden. Je kunt dus door oefenen en veel herhalen hoger leren zingen!


Wat is "Kopstem"?

De term "kopstem" verwijst in het algemeen naar het bovenste gedeelte van je bereik. Wanneer je hoge note zingt is de kans groot dat je hierbij je kopstem gebruikt. Het bereik van je kopstem zijn de hoogste noten die een zanger heeft voordat voordat het fluitregister wordt bereikt, dat niet iedereen heeft. Mariah Carey's is een zangeres waarbij haar kopstem reikt tot het fluitregister.


Wat is "Borststem"?

De borststem bestaat uit de midden- en lage noten van je vocale bereik; dit is het bereik dat je gebruikt in je spreekstem. Wanneer je in de borststem zingt heb je vaker een voller en krachtiger geluid dan wanneer je zingt in je kopstem.


Andere termen die gebruikt worden voor borststem zijn modus 1, spreekstem of laag register. De kenmerken voor deze klank zijn allemaal hetzelfde, namelijk dat de toonhoogte niet hoog is, het is vaak een heldere klank en makkelijk luid te krijgen.


Hoofdstem vs. Borststem: Wat is het verschil?

Er zijn dus een aantal verschillen tussen de hoofdstem en de borststem,. Ik zet ze voor je op een rijtje

  1. Toonhoogte: Ik denk het meest duidelijke verschil, het bereik. In kopstem zing je hoge noten en de borststem dekt het lagere stemgebied.

  2. Anatomie: Als je met je kopstem zingt verlengen je stemplooien en worden ze dunner. Zing je in je borststem dan zijn je stemplooien kort en dik.

  3. Luidheid: Het is makkelijker om meer volume te maken met dikkere stemplooien, dus in je spreekstem. Meer stemplooimassa petst tegen elkaar aan waardoor je makkelijker luid kan zingen dan wanneer je in je kopstem zingt met dunnere stemplooien.


Mixed voice: huh, wat? 🤨

Begrijp je bovengenoemde punten nog niet helemaal? Lees ze dan nog een keertje door want hier staat eigenlijk ook de uitleg voor de "mixed voice". Mixed Voice is een zangtechniek waarbij je zowel de kwaliteiten van je borststem als je kopstem gebruikt, iets wat je bij bijvoorbeeld belting veel doet.


Als je in mixed voice wilt zingen dan wil je eigenlijk de lengte van je kopstem combineren met de dikte van een borststem. Hierdoor krijg je, ook bij hogere noten, een vollere belt. Dit vergt oefening van zowel het verlengen van je stembanden als het goed onder controle krijgen een heldere, luide spreekstem klank. Maar daar help ik je in mijn lessen, met zangoefeningen, tips en trucs graag bij.


Benieuwd wat jij allemaal met je stem kunt? Of altijd al willen leren belten? Vraag dan een proefzangles aan en dan gaan we samen aan de slag om het beste uit jouw stem te halen. Want je kunt zeker te weten meer dan je denkt!



 

Rowan Boele Performer & Vocal Coach Zangles in Breda www.rowanboele.com


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page